Acasă MediuDezvoltare Durabila Curățenie cu RetuRO

Curățenie cu RetuRO

de L M

Campaniile de curăţenie nu vor fi eficiente atâta vreme cât nu există un sistem de reciclare a ambalajelor, a afirmat, miercuri, ministrul Mediului, Tanczos Barna, în cadrul conferinţei PRIA Environment. De câțiva ani, autoritățile tot caută formula câștigătoare pentru un sistem viabil de colectare a deșeurilor de ambalaje. Au ajuns la un proiect de act normativ prin care să se înființeze o firmă care să se ocupe de sistemul garanție-returnare, statul urmând să facă parte din acționariat.

„Compania RetuRO SA va fi cea care va implementa sistemul de garanţie-reciclare în România. Societatea are ca acţionari Asociaţia Producătorilor de Băuturi şi este bine că o mare parte din piaţă este implicată, sunt şi majoritatea retailerilor mari prin Asociaţia Retailerilor. Micii comercianţi nu sunt implicaţi deocamdată, dar lucrurile se pot schimba pe parcurs”, a declarat ministrul Barna Tanczos, informează Agerpes.

Potrivit acestuia, statul se va implica de asemenea în acţionariatul companiei. „Hotărârea de Guvern este în elaborare şi se află pe circuitul interministerial şi va fi aprobată în Guvern”, a spus Tanczos, fără a preciza când anume se va întâmpla acest lucru.

El a arătat că se doreşte recuperarea a 90% din ambalaje în cel mai scurt timp. „Este un drum anevoios, un sistem complicat, probabil cel mai complicat din câte au fost până acum şi este nevoie de responsabilitate din toate părţile implicate. Putem lansa foarte multe campanii de curăţenie, precum <Curăţăm România>, campania lansată în această săptămână, dar dacă nu avem infrastructură bine gândită şi sisteme bine construite, cetăţenii vor alege varianta mai simplă. Este şi obligaţia primăriilor să organizeze sistemele de colectare a deşeurilor, este şi obligaţia producătorilor să organizeze sistemele de recuperare a ambalajelor din piaţă, şi dacă toată lumea lucrează în aceeaşi direcţie şi dacă construim acest sistem cu chibzuinţă, cu siguranţă ratele de recuperare vor fi cât mai mari”, a arătat ministrul Mediului.

din aceeasi categorie