Acasă Stiri ExterneAmerica Cum se dau francezii de gol

Cum se dau francezii de gol

de GM

Ministrul francez al Economiei, Arnaud Montebourg (foto), a declarat că este îngrijorat de posibila pierdere a Alstom, după ce Bloomberg a relatat că General Electric (GE) se află în negocieri pentru achiziţionarea producătorului francez de turbine şi trenuri, pentru aproximativ 13 miliarde de dolari, transmit Bloomberg şi Reuters, preluate de Agerpres. Practic, francezii se dau singuri de gol, după ce, cu o zi în urmă, Alstom dezminţise că ar putea fi preluată de General Electric.

“Guvernul îşi exprimă temerile şi vigilenţa în legătură cu Alstom. Aceste îngrijorări se concentrează pe riscul semnificativ al pierderii unui centru major de decizie”, a afirmat oficialul francez într-un interviu acordat publicaţiei Le Monde.

Acesta a anunţat că, împreună cu premierul Manuel Valls, se vor întâlni cu preşedintele companiei americane GE, pentru a analiza temerile autorităţilor franceze. Cu o zi în urmă, Arnaud Montebourg s-a întâlnit cu directorul general al Alstom.

În aceeaşi zi, grupul francez a anunţat că nu a fost informat despre nicio potenţială ofertă publică pentru acţiunile sale. “Ca răspuns la recentele speculaţii din presa economică, Alstom anunţă că nu a fost informată despre nicio potenţială ofertă publică pentru acţiunile companiei, care îşi revizuieşte constant opţiunile strategice privind afacerile sale”, se arată în declaraţia grupului francez.

Cert este că, în aceeaşi zi, acţiunile Alstom au urcat la bursă cu 10,9%, după ce, în ultimul an, acţiunile au scăzut cu 20%, compania franceză devenind, astfel, un obiectiv mai ieftin pentru directorul general al GE, Jeffrey Immelt.

Pe 7 mai, Alstom va da publicităţii rezultatele sale financiare şi estimările pentru perioada viitoare.

Bloomberg a anunţat, citând surse anonime, că firma americană General Electric (GE) negociază cumpărarea Alstom, pentru suma de 13 miliarde de dolari, în ceea ce ar putea fi cea mai mare achiziţie realizată vreodată de GE.

Analiştii susţin că, la sfârşitul anului trecut, deţinerile de numerar ale General Electric se ridicau la 89 miliarde de dolari, din care 57 miliarde de dolari în afara SUA.

Alstom a demarat un program de vânzare a activelor pentru scăderea costurilor şi reducerea datoriei. Compania va renunţa la 1.300 de angajaţi pentru a-şi reduce costurile cu 1,5 miliarde de euro până în 2016. Alstom face economii în Europa, dar se extinde pe pieţele emergente din China, Rusia, Brazilia, India şi Africa de Sud, pentru a răspunde cererii în creştere de de turbine şi trenuri.

Pentru preluarea companiei franceze, GE are sprijinul Bouygues, conglomeratul francez care deţine 29% din Alstom, susţin sursele anonime.

Grupul Alstom este unul dintre liderii mondiali în domeniul producţiei de electricitate şi reţelelor electrice, precum şi în infrastructura de transport. Compania este prezentă în România de 20 de ani, iar 1.050 angajaţi lucrează în centrele de producţie locale şi în birourile din Bucureşti.

Alstom România derulează proiecte de reabilitare bazate pe tehnologii avansate în sectoarele Power, Transport şi Grid.

din aceeasi categorie