Acasă MediuDezvoltare Durabila CSAT cerut să se implice în scandalul poluării din București

CSAT cerut să se implice în scandalul poluării din București

de L M

Apropierea alegerilor locale a scos la iveală poluarea din București, care a devenit motiv de contre între taberele din lupta electorală. Internetul a propagat informația despre marea poluare de duminică spre luni, autoritățile de la mediu au fost prinse pe picior greșit, ministrul de resort trebuie facă față atacurilor privind proasta gestionare a situației și cere „capete”, iar primarul Firea nu poate rata ocazia și pune „sare pe rană”, invocând necesitatea unei analize a situației în CSAT. În ecuație apare și societatea Declic, care atrage din noua atenția asupra situației grave și cere măsuri. Declic a organizat un protest în fața Ministerului Mediului.

„Am ales să venim astăzi aici cu măşti de gaze, măşti de război, pentru că sănătatea noastră este pusă în pericol în acest moment din cauza poluării, iar autorităţile nu ştiu să ne spună care e sursa exactă. Pe de altă parte, să nu uităm că acum, când noi vorbim, statistica spune că 50 de români mor din cauza poluării şi 20.000 de români mor anual din aceeaşi cauză. Noi vom continua presiunea pe ministrul Mediului (n.r. – Costel Alexe). Sunt 14.000 de membri Declic care o semnat petiţia şi cu siguranţă că vom continua presiunea pe autorităţi până când lucrurile se vor schimba”, a declarat, miercuri, Cătălina Hopârteanu, reprezentant campanie Declic, pe durata unui protest pe care organizaţia îl organizează în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), informează Agerpres.

Reprezentanţii Comunităţii Declic au protestat, miercuri, în faţa Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la calitatea aerului. Aceştia au anunţat că îi vor solicita ministrului de resort, Costel Alexe, să ia măsuri urgente pentru oprirea poluării din marile oraşe.

Una dintre măsurile pe care activiştii de mediu le solicită prin această campanie este modernizarea Sistemului Naţional de Monitorizare a Calităţii Aerului şi raportări în timp real către Agenţia Europeană de Mediu.

Firea: CET-urile, posibilii poluatori

Primarul general, Gabriela Firea, a anunţat că a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis ca situaţia poluării din Bucureşti să fie analizată în cadrul unei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

„Am transmis deja o adresă către preşedintele României şi către CSAT, în care am descris şi în termeni tehnici şi administrativi ceea ce s-a întâmplat în Bucureşti în 1 şi 2 martie, în seara de duminică spre luni, şi am transmis rugămintea de a se analiza situaţia gravă din municipiul Bucureşti în cadrul unei şedinţe a CSAT. Populaţia trebuie să fie protejată şi nu ajută la nimic dacă responsabilii şi decidenţii de la Guvern aruncă responsabilitatea dintr-o parte în cealaltă. Sunt convinsă că preşedintele se va implica, cu prerogativele constituţionale pe care le are, şi cu siguranţă vom afla care este poluatorul”, a spus primarul, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PMB, informează Agerpres.

Edilul general a menţionat că i-a transmis o solicitare şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, cerând analizarea acestui „accident ecologic” în Comisia de mediu sau constituirea unei comisii speciale de anchetă din care să facă parte membri ai comisiilor de Mediu, de Sănătate şi pentru Drepturile Omului.

Totodată, Firea a solicitat Curţii de Conturi un punct de vedere privind posibilitatea achiziţionării de către PMB, în regim de urgenţă, a unor staţii pentru monitorizarea calităţii aerului. În acest sens, primarul general a precizat că Agenţia de Mediu a transmis foarte târziu către Municipalitate informaţiile referitoare la accidentul ecologic.

Gabriela Firea a declarat că are „câteva piste, variante de posibili poluatori industriali”. „În primul rând, CET-urile din Bucureşti. Este posibil ca două dintre ele să fi ars mai multă păcură decât aveau capacitatea, ele fiind foarte vechi, nemodernizate şi intens poluatoare. Am primit informaţia că este posibil ca CET-urile Grozăveşti şi Progresul să fi ars mai multă păcură şi să fi avut şi filtrele necurăţate. Asta este o pistă. Nu acuzăm pe nimeni. Vrem doar să se verifice şi cetăţenii să fie bine informaţi. O altă pistă se referă la cei 118 agenţi economici – instituţii care deţin de la Agenţia de Mediu instalaţii autorizate de ardere a deşeurilor. (….) Este posibil să fi avut la rândul lor anumite accidente sau să fi ars cantităţi mai mari decât au în avizele de mediu şi să fi produs acest accident ecologic. (…) A treia pistă se referă la cele două depozite de deşeuri din judeţul Ilfov, mă refer la Chiajna şi la Vidra, şi, de asemenea, la groapa de la Glina, care tehnic este închisă, dar în continuare sunt diferite activităţi în zonă”, a spus primarul general.

Rețele independente de măsurare a calității aerului, dar și rețeaua națională, au înregistrat depășiri chiar și de 8 ori a limitelor maxime de poluare cu pulberi în suspensie PM10, în noaptea de duminică spre luni. Ministrul Mediului a trebuit să managerieze această situație, mai ales că a aflat de această situație de pe Facebook, după cum a declarat.

De atunci, este presat de mass media, societatea civilă, dar și Primăria Capitalei, să prezinte numele poluatorilor, măsurile luate și sancțiunile date. Până acum, ministrul a cerut ca șefii de la Agenția de Protecția Mediului și de la Garda de Mediu, ambele din București, să fie schimbați din funcție.

 

din aceeasi categorie