Acasă Stiri ExterneEuropa Cosco, aproape de achiziţia Portului Pireu

Cosco, aproape de achiziţia Portului Pireu

de A

port-pireu GreciaGrupul chinez de transport maritim Cosco ar urma să finalizeze săptămâna viitoare achiziţionarea a 51% din cel mai mare port al Greciei, Pireu, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Conform acordului semnat în aprilie între Cosco şi Agenţia de Privatizare din Grecia (HRDAF), grupul chinez va plăti 280,5 milioane de euro (312,5 milioane de dolari) pentru a cumpăra 51% din portul Pireu.

În următorii cinci ani, Cosco va achiziţiona încă 16%, pentru 88 milioane de euro, după ce va finaliza investiţii de 300 milioane de euro în portul Pireu. Luna trecută, grupul chinez a anunţat că va investi până la 500 milioane de euro pentru a moderniza portul elen.

Transferul participaţiei de 51% către Cosco prin Bursa de la Atena ar putea avea loc miercuri, notează Agerpres.

Este prima mare privatizare din iulie, când Grecia a obţinut al treilea pachet de asistenţă financiară, în valoare de 85 de miliarde de euro, ce prevede vânzări ale activelor de stat. Banii obţinuţi vor fi folosiţi la achitarea împrumuturilor primite pentru recapitalizarea băncilor şi pentru finanţarea investiţiilor. Anul acesta, Grecia vrea să vândă o participaţie majoritară în portul Thessaloniki.

În decembrie, Cosco şi-a sporit forţa financiară după ce a fuzionat cu China Shipping Group. Acum, compania se concentrează pe extinderea cotei de piaţă în Grecia, într-o perioadă dificilă pentru sectorul de transport maritim.

din aceeasi categorie