Acasă Stiri ExterneEuropa Corina Popescu împreună cu directorii generali ai Electricite de France și E.On conduc Eurelectric

Corina Popescu împreună cu directorii generali ai Electricite de France și E.On conduc Eurelectric

de M G

Corina POPESCU

Uniunea Industriei Energetice Europene – Eurelectric, asociația care reunește peste 3.500 de companii europene din sectorul energetic și care este principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice, consultat în luarea deciziilor referitoare la acest domeniu, și-a desemnat noua conducere, pentru următorii doi ani. Astfel, președinte a fost ales Jean-Bernard Lévy, președinte și CEO al Electricite de France (EDF), iar vicepreședinți – Leonhard Birnbaum, CEO al E.ON și, pentru prima dată, o femeie: Corina Popescu, CEO al Electrica. În plus, este pentru prima dată când un român ajunge în conducerea Eurelectric.

„Sunt onorat să-mi asum această responsabilitate, deoarece sunt convins că electricitatea va fi calea către neutralitatea carbonului și factorul cheie pentru cel puțin 55% din reducerea emisiilor de CO2 în întreaga economie până în 2030. Am convingerea clară că sectorul energiei, cu gama sa de tehnologii cu emisii reduse de carbon, soluții digitale și capacitatea sa de a inova, poate ajuta toți cetățenii UE să beneficieze de un stil de viață accesibil, prietenos cu clima și confortabil”, a declarat, la alegerea sa, Jean-Bernard Lévy, se arată într-un comunicat de presă al Eurelectric.

Împreună cu cei doi vicepreședinți, ”se vor strădui să ia măsuri decisive pentru a pune electricitatea regenerabilă și cu emisii reduse de carbon în centrul Acordului verde european, instalând o tranziție energetică durabilă și rentabilă în toate statele membre ale UE”, se mai arată în comunicatul Eurelectric.

Mandatul noii conduceri a asociației va fi construit în jurul a patru piloni ai unei viziuni comune, așa cum este prezentat în Manifestul Președinției: promovarea Acordului verde ca o oportunitate socială, industrială și strategică pentru toți europenii; dirijarea spre un stil de viață electric accesibil, cu emisii reduse de carbon, abordând impozitarea discriminatorie a energiei, care împiedică electricitatea, și sprijinind o tarifare a carbonului consolidată; asigurarea faptului că o gamă completă de tehnologii cu emisii reduse de carbon contribuie la decarbonarea eficientă din punct de vedere al costurilor, promovând implementarea de surse regenerabile, rețele inteligente și absorbția hidrogenului electrolitic pentru aplicații industriale; prezentarea rezistenței și flexibilității energiei electrice ca un activ cheie pentru Green Deal, promovând, în același timp, o integrare inteligentă și evidențiind beneficiile digitalizării.

„Prezența în conducerea uneia dintre cele mai prestigioase și importante uniuni ce reprezintă sectorul energetic la nivel european este o mare onoare pentru mine, dar și o mare responsabilitate. Eurelectric este principalul partener de dialog al Comisiei Europene pentru sectorul energetic, iar conducerea uniunii reprezintă interesele tuturor membrilor săi. Prezența unui român în conducerea Eurelectric pune România pe harta celor mai importanți actori din acest domeniu la nivel comunitar. Schimbările climatice nu mai reprezintă doar o dezbatere științifică, iar efectele negative ale acestora se pot vedea în viața noastră de zi cu zi. Tocmai de aceea cred că oamenii sunt conștienți de necesitatea acțiunilor imediate pentru combaterea schimbărilor climatice. În fața unui proces care are ca scop dezvoltarea sustenabilă a societății în care trăim, informarea populației are o importanță majoră, în special în țări care nu sunt suficient de puternice din punct de vedere economic pentru a susține o tranziție lină. Obiectivele ambițioase în materie de mediu ale Pactului ecologic european vor putea fi realizate doar printr-un efort comun si un schimb continuu de experiență între statele care au aderat la Green Deal si care s-au angajat la așezarea propriilor economii și societăți pe o traiectorie durabilă”, a declarat Corina Popescu, cu ocazia alegerii sale în bordul Eurelectric, se arată într-un comunicat de presă al IRE (Institutul Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie), reprezentantul României la Eurelectric.

Uniunea Industriei Energetice – Eurelectric, cu sediul la Bruxelles, este principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice, consultat în luarea deciziilor comunitare referitoare la acest domeniu. Eurelectric reprezintă interesele industriei de energie electrică la nivel paneuropean. Asociaţia include 3.500 de companii din Europa, cu o cifră de afaceri totală de peste 600 miliarde de euro și aproape un milion de angajați, şi acoperă toate problemele majore care afectează acest sector, de la producţia de energie electrică şi pieţele de energie, la reţele de distribuţie, clienţi, precum şi problemele de mediu şi dezvoltare durabilă şi sustenabilitate.

din aceeasi categorie