Azerbaijan, Turcia şi România cooperează pentru asigurarea securităţii energetice a regiunii prin toate proiectele planificate şi implementate, a declarat directorul general al SOCAR România, Hamza Karimov (foto).
“Prin toate proiectele planificate şi implementate, respectiv Trans Adriatic Pipeline (TAP), TANAP (Trans Anatolian Gas Pipline), coridorul sudic şi alte angajamente dorim crearea unei baze economice semnificative între cele trei ţări, Azerbaijan, Turcia şi România. În ceea ce priveşte relaţiile noastre economice cu România, merită menţionat faptul că, în vara anului 2013, a fost selectat proiectul TAP pentru a furniza gaz azer către pieţele europene, ca parte a proiectului Shah Deniz 2. Proiectul TAP prevede livrarea de gaze din regiunea Mării Caspice, prin Grecia, Albania şi Marea Adriatică la sud de Italia şi mai departe spre Europa de Vest”, a spus Hamza Karimov, într-o declaraţie de presă.
Capacitatea anuală a conductei, a cărei construcţie va începe în 2015, va fi de 10 miliarde de metri cubi. În viitorul apropiat, extinderea conductei pentru ţările din Balcani şi România, precum şi punerea în aplicare a proiectului AGRI de a transporta gazele în România şi Europa Centrală, care permite furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan în România, sunt de asemenea în centrul atenţiei.
SOCAR a investit 50 de milioane de euro pe piaţa românească şi a deschis 27 de staţii de alimentare, inclusiv în Bucureşti, fiind create aproximativ 400 de locuri de muncă.
”Reprezentanţa SOCAR a fost activă în România timp de şapte ani, iar conducerea companiei a fost implicată îndeaproape pe piaţa românească în această perioadă. Cu investiţii în valoare de 50 de milioane de euro în România a deschis 27 de staţii de alimentare, inclusiv în capitala Bucureşti, creând aproximativ 400 de locuri de muncă. Curând, staţiile SOCAR vor opera în toate regiunile din România. Serviciile noastre vor fi disponibile pentru toţi consumatorii din România. Mai mult decât atât, ne-am propus să investim 50 de milioane de euro numai în acest an”, a mai spus Karimov.
Azerbaidjan a devenit un jucător cheie în sectorul energetic din lume, dar şi un exportator de petrol, fiind greu de imaginat implementarea de proiecte energetice în regiunea Caucazului de Sud fără Azerbaidjan. ”Furnizând resurse de hidrocarburi din zona Mării Caspice către pieţele europene, Azerbaidjan continuă să acţioneze ca un partener de încredere pentru ţările europene”, afirmă CEO SOCAR România.