Acasă MediuDezvoltare Durabila „Conclav” pentru aerul Bucureștiului

„Conclav” pentru aerul Bucureștiului

de L M

Autoritățile de acum „au descoperit” și ele arderile ilegale de deșeuri din Sintești, pe care le consideră responsabile în bună parte de poluarea cu pulberi în suspensie (PM10) din București. De zeci de ani, autoritățile de mediu mai fac câte o razie în această zonă, se lasă cu scandal la fața locului, cu declarații de stârpire a fenomenului și cu o liniște totală apoi, până când vine alt ministru al Mediului care descoperă că acolo este ceva în neregulă. Acum este rândul Guvernului Orban să promită măsuri și bani pentru rezolvarea problemei de la Sintești.

Premierul Victor Orban, ministrul Mediului, Mircea Fechet, și primarul Capitalei, Nicușor Dan, s-au întâlnit, vineri, pentru a stabili mai multe măsuri care privesc calitatea aerului în București, administrarea și amenajarea unor obiective de mediu, dar și programele de finanțare derulate de minister prin Administrația Fondului pentru Mediu, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

”Am ținut să fiu prezent la prima discuție serioasă între domnul primar și echipa de conducere a Ministerului Mediului, pentru a garanta susținerea de către minister și de către Guvern a tuturor proiectelor Primăriei Capitalei. Pentru a asigura un mediu sănătos, pentru a reduce poluarea, pentru a lua măsurile necesare ca bucureștenii să aibă parte de un oraș curat. Sigur că am trecut în revistă foarte multe teme importante, care vor fi prezentate de domnul primar și de domnul ministru al mediului. Spun doar câteva lucruri. În primul rând, lucrurile pentru București vor fi făcute într-un parteneriat extrem de serios și de angajant între Ministerul Mediului și Primăria Capitalei. În al doilea rând, vom identifica resurse financiare pentru a putea susține toate proiectele și programele importante. De asemenea, vom garanta adoptarea de decizii care să permită, cu adevărat, Primăriei Capitalei să aibă un rol decisiv în aplicarea hotărâtă a programelor de mediu”, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.

La reuniune s-a stabilit ca polițiștii locali și comisarii de mediu să acționeze împreună pentru combaterea arderilor ilegale din jurul Capitalei.

Una din discuțiile întâlnirii s-a concentrat pe fenomenul arderilor ilegale de deșeuri care pot crește concentrațiile de poluanți în aerul din Capitală. Joi, echipe ale Gărzii Naționale de Mediu, alături de polițiști și jandarmi, au descins la Sintești, unul dintre focarele arderilor ilegale din jurul Capitalei.

”Arderile ilegale pun tot mai multă presiune pe depășirea concentrațiilor de PM10 în București. Acestea au loc, în mod special noaptea, când locuitorii Capitalei sunt acasă, iar capacitatea de intervenție a Gărzii Naționale de Mediu este mai scăzută. De ieri, am declarat război arderilor ilegale și celor care sunt în spatele acestor acțiuni care ne sufocă aerul. În paralel cu descinderile, acolo unde ne sunt semnalate astfel de fenomene, am decis astăzi cu primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, ca o parte din personalul polițiilor locale din București să fie implicată alături de comisarii de mediu în acțiuni de patrulare și intervenție rapidă în astfel de cazuri, inclusiv pe timp de noapte. Această decizie arată că, în sfârșit, Ministerul Mediului are un partener real de dialog în Primăria Generală a Capitalei”, a precizat ministrul Mircea Fechet, susține comunicatul.

„Viitoarele echipe mixte formate din polițiști locali și comisari ai Gărzii Naționale de Mediu vor fi organizate, de săptămâna viitoare, pentru acțiuni care să stopeze acest fenomen, resimțit de populație în aproape fiecare weekend”, a precizat primarul general, Nicușor Dan.

Arii naturale în București

Discuțiile înalților demnitari au dus la măsuri legate de Parcul Natural Văcărești La cul Morii. „Am stabilit un acord de principiu pentru amenajarea a două obiective importante: Lacul Morii și Parcul Natural Văcărești. Pentru aceste două obiective importante de mediu, dar și de recreere pentru populație, doresc să organizăm un concurs internațional de soluții care să plaseze Bucureștiul pe harta globală”, a anunțat primarul general Nicușor Dan.

„Am finalizat Metodologia de atribuire în administrare a ariilor naturale protejate. Aceasta este în vigoare din 20 octombrie 2020 și dă posibilitatea oricărei autorități publice să preia în administrare Delta Văcărești. Parcul Văcărești are tot potențialul să devină unul dintre cele mai căutate parcuri naturale urbane din Europa. Credem că preluarea în administrare a Deltei Văcărești de către Primăria Capitalei ar transfoma acest loc în ceea ce ne dorim cu toții: un reper de biodiversitate de care populația să se poată bucura oricând”, a completat ministrul mediului.

Încă o păsuire pentru stații de încărcare

Ministerul Mediului prelungește termenul de depunere a dosarelor de finanțare în programul destinat infrastructurii de încărcare a mașinilor electrice în orașele din România.

„Am decis prelungirea până la finalul anului a termenului de depunere a dosarelor de finanțare pentru programul prin care orașele din România pot construi rețele de încărcare pentru mașinile electrice, program cu un buget de 92 de milioane de lei. Până acum au fost depuse cereri de finanțare de către 38 de municipii din țară. În total, cele 38 de orașe vor construi 291 de stații de reîncărcare rapidă cu peste 600 de puncte de încărcare. Deși Bucureștiul avea la dispoziție un buget de 23,8 milioane de lei pentru crearea unei infrastructuri verzi în Capitală, vechea administrație a PMB nu a depus nicio cerere de finanțare. Asta în condițiile în care aproximativ 40% din mașinile electrice puse în circulație prin Rabla PLUS circulă în București. Prelungirea termenului de depunere dă șansa noii administrații să demareze și ea construcția rețelelor de încărcare a mașinilor electrice în București”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, completează comunicatul.

 

din aceeasi categorie