Acasă Economie CONAF trece Prutul

CONAF trece Prutul

de M G

Îmbunătăţirea cadrului legislativ şi susţinerea iniţiativei private deschid noi oportunităţi în Republica Moldova, a susţinut preşedinta Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminim – CONAF, Cristina Chiriac, la Forumul Economic „Oportunităţi de a investi în Republica Moldova şi România”, organizat la Chişinău, se arată într-un comunicat de presă.

„Dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi susţinerea antreprenoriatului sunt esenţiale pentru dezvoltarea economică a unui stat. Cred că împreună putem realiza proiecte de succes: exemplul colaborării academice dintre Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj şi Digital Park din Chişinău, cel dintre CONAF şi AFAM – Asociaţia Femeilor Antreprenoare din Moldova; echilibrul între mediul de afaceri şi cel academic din cele două ţări reprezintă principalul catalizator al unor relaţii bilaterale fructuoase. Pentru a scala însă astfel de iniţiative este nevoie de îmbunătăţirea cadrului legislativ, astfel încât să încurajeze accesul investitorilor pe piaţa din Moldova, să susţină iniţiativa privată dispusă să investească şi să deschidă noi orizonturi de colaborare. Sper ca acest Forum să fie debutul unei colaborări de durată, să stimuleze diversitatea economică dintre cele două ţări şi să vină în sprijinul investitorilor români dornici să îşi extindă afacerile în Republica Moldova”, a precizat Corina Chiriac în mesajul său.

La rândul său, Radu Magdin, Ambasador CONAF pentru intensificarea relaţiilor externe, a vorbit despre cooperarea şi comunicarea dintre cele două state, elemente esenţiale care pot conduce spre progres economic. „Creativitatea este avantajul competitiv cel mai important pe care Republica Moldova îl are în contextul actual internaţional. Acum, când totul la nivel mondial este în regândire, cred că prin cooperare, comunicare eficientă şi fructificarea oportunităţilor, Republica Moldova se poate repoziţiona pe harta lumii”, a conchis Magdin.

Preşedintele Patronatului Femeilor de Afaceri din IMM Suceava, Liliana Agheorghicesei, a declarat că, de-a lungul timpului, au fost implementate proiecte de succes între România şi R Moldova, iar acest lucru „ne dă încredere şi speranţă că schimbul de experienţă şi conlucrarea pe iniţiative de interes comun vor contribui la crearea de valoare adaugată pentru ambele state”.

De asemenea, în cadrul misiunii economice, CONAF împreună cu Asociaţia Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM) şi-au consolidat parteneriatul în vederea dezvoltării de proiecte durabile pentru susţinerea femeilor în afaceri, educaţie antreprenorială şi digitalizare. „Nevoia de susţinere şi promovare a femeilor care au reuşit în business astfel încât acestea să devină repere de bune practici, sunt esenţiale pentru a stimula comunitatea femeilor antreprenoare din Moldova, iar rolul parteneriatului dintre cele două organisme este acela de a promova egalitatea de gen şi abilitatea femeilor de a se afirma în societate, prin planuri şi acţiuni comune”, se mai arată în comunicatul CONAF.

De asemenea, educaţia antreprenorială şi digitalizarea reprezintă factori cheie pentru gestionarea şi dezvoltarea afacerii şi promovarea egalităţii de gen.

„Unul dintre obiectivele noastre majore este de a susţine educaţia antreprenorială în învăţământul primar şi gimnazial prin crearea unui concept unic de studiu, standardizarea şi îmbunătăţirea curriculei, implicarea profesioniştilor din domeniu care vor participa în calitate de mentori şi vor prezenta cu studii de caz şi exemple practice. CONAF a iniţiat deja implementarea în România a „Pactului pentru Educaţie Antreprenorială” şi considerăm că practica şi experienţa lor ne va oferi un bun start de a implementa educaţia antreprenorială şi în Republica Moldova”, a declarat Angela Gladei, preşedinta AFAM.

Delegaţia CONAF a fost formată din reprezentanţi ai industriei de beauty, IT, turism, educaţie, consultanţă, energie, industria chimică şi industria alimentară din judeţele Suceava, Bacău, Botoşani, Cluj, Braşov, Iaşi, Mureş şi Bucureşti.

Misiunea economică a CONAF în Republica Moldova a vizat o serie de întrevederi bilaterale cu reprezentanţi ai mediului antreprenorial, mediulului asociativ, academic şi întâlnirea oficială cu Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă.

Evenimentul de la Chişinău a fost organizat la iniţiativa Digital Park şi StarNet – singurul hub digital din Republica Moldova, o investiţie care se cifrează la 50 de milioane de euro, generând formule de dezvoltare a parteneriatelor de business, precum şi încurajarea transferului tehnologic dinspre mediul universitar spre cel de business.

CONAF este singura confederaţie care susţine şi promovează antreprenoriatul feminin şi care are ca obiectiv apărarea drepturilor şi intereselor economice, sociale, financiare, juridice şi culturale ale femeilor de afaceri în relaţiile cu autorităţile publice şi dezvoltarea unor relaţii de afaceri.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.