Acasă Economie Complexul Energetic Oltenia se confruntă cu provocări multiple

Complexul Energetic Oltenia se confruntă cu provocări multiple

de M G

”Complexul Energetic (CE) Oltenia (CEO) și vara, și iarna produce și asigură circa 20% din necesarul de consum la nivel național. Nu prea suntem dependenți de factorii climatici”, a declarat Daniel Burlan, președintele Directoratului CE Oltenia, la conferința FOCUS ENERGETIC cu tema ”Provocările iernii 2021 – 2022 pentru sistemul energetic național”.

”Suntem mai mult independenți față de acești factori! Dar asta nu înseamnă că nu avem probleme! Provocările iernii 2021-2022 sunt mai complexe decât provocările anilor anteriori: pandemia de covid, evoluția prețurile energie, prețul la gaze și, un element care pe noi ne influențează foarte tare – prețul la certificatele CO2, care, în ultima perioadă, a cam luat-o razna! Nimeni nu previziona o astfel de evoluție a prețului certificatelor CO2. Mai sunt provocări de personal: dacă, înainte, activitatea la CE Oltenia era atractivă, în ultima perioadă, perspectiva închiderii capacităților poluante face ca personalul calificat să se îndrepte către alte activități. Nu în ultimul rând, pentru CEO Planul de restructurare care a fost notificat la Comisia Europeană în decembrie 2020 reprezintă o provocare în plus”, a completat Daniel Burlan.

Potrivit acestuia, Planul de restructurare este cel mai important pentru Complexul Energetic Oltenia, pentru a-și putea continua activitatea. Acest plan are două obiective importante: unul este acordarea unui ajutor de restructurare în vederea completării surselor necesare pentru achiziția certificatelor CO2 pentru perioada 2021-2026, perioada în care se aplică Planul. Cel de al doilea obiectiv important este dezvoltarea de noi capacități, mai puțin poluante, cum sunt centralele pe gaz de la Ișalnița și Turceni, ce se dorește a fi construite în această perioadă, alături de capacități ce nu sunt poluante deloc (parcuri fotovoltaice).

”Astfel, la sfârșitul perioadei de restructurare, anul 2026, se vor reduce emisiile de CO2 de la 0,84-0,85 tone CO2/MWh, cât sunt în acest moment doar pentru producția de energie pe cărbune, la 0,51 tone CO2/MWh”, a completat Daniel Burlan.

Pe de altă parte, acesta a declarat că există comentarii privind faptul că România este singura piață organizată pe tipuri de energie monocombustibil. ”Așa este. Diferențele dintre aceste piețe este că în piețele Uniunii Europene, unde există acele companii mixte, diferența de preț datorată CO2 se reglează în interiorul acelor companii. Timid, dar asta vrem să devenim și noi. La finalul anului 2026 vrem să fim și noi o companie care are un mix energetic”, a mai spus șeful CE Oltenia.

”Iarna 2021-2022 o leg în continuare de Planul de restructurare. Acolo sunt niște cerințe, niște măsuri. Chiar dacă nu avem decizia de aprobare a acestuia, lunar avem discuții cu Comisia Europeană, care monitorizează măsurile pe care le-am propus în plan. Una dintre cerințele orientărilor ajutorului de restructurare este închiderea de capacități. Suntem cu o capacitate mai mică cu 645 de megawați față de iarna trecută. Dacă, la începutul anului trecut, aveam o capacitate de 3.700 MW, acum avem 2.935 MW, prin retragerea din funcțiune a blocului 3 de la Turceni, un bloc de 330 MW, și blocul 8 de la Ișalnița, de 315 MW. Producția Complexului Energetic Oltenia este realizată în patru termocentrale pe cărbune: Rovinari, care are 4 grupuri de câte 330 MW (grupul 5 fiind în modernizare și va fi pus în funcțiune în primul trimestru al anului 2023), astfel că, practic, avem trei grupuri disponibile, cu o funcționare medie anuală pe această perioadă noiembrie-martie 2022 de 2,5 grupuri. Turceni, prin închiderea grupului 3, rămâne cu trei grupuri de 330 megawați; Ișalnița, prin închiderea grupului opt, rămâne cu grupul 7 cu o capacitate de 315 MW (acest grup are două cazane și pot funcționa independent). Și mai există cele două grupuri de la sucursala Craiova 2, de câte 150 MW, aceasta asigurând și agentul termic pentru populația și agenții economici din municipiului Craiova. Pe de altă parte, producția programată pentru Complexul Energetic Oltenia, pentru perioada noiembrie-martie, este mai mare față de nivelul anului trecut, față de iarna trecută, cu 7%”, a mai spus Daniel Burlan.

În ceea ce privește asigurarea stocurilor de cărbune, șeful CE Oltenia a precizat că, dacă la începutul lunii noiembrie, stocurile erau la un nivel de 730.000 tone de lignit, la mijlocul lunii ajunseseră la 690.000 tone, dar cu perspectiva realizării unui stoc la sfârșitul iernii, la 1 aprilie, de 620.000 tone. ”Deci, nu o să rămânem fără stocuri de cărbune. Producția zilnică a unităților miniere care asigură necesarul de combustibil acestor termocentrale este între 45 și 50 de mii de tone zilnic, iar consumul de combustibil este tot între 45 și 50 de mii tone zilnic, cu unele vârfuri de 55.000 tone. Din punct de vedere al asigurării stocurilor de cărbune nu sunt probleme. Din punct de vedere al stării tehnice a grupurilor nu sunt probleme, toate grupurile și-au făcut lucrările de mentenanță programate pe parcursul anului 2021. Pentru termocentralele Turceni, Ișalnița și Craiova, combustibilul este asigurat prin transport CFR. Avem contracte cu operatori de transport. Așa cum s-a obișnuit lumea, Complexul Energetic Oltenia va asigura siguranța în aprovizionarea cu energie electrică a sistemului energetic național și în perioada 2021-2022. Și o să asigure mult timp de aici înainte!”, a afirmat Daniel Burlan.

17 potențiali investitori la CE Oltenia

În această perioadă asistăm la prețuri foarte mari ale energiei pe piața spot. CEO și-a închis grupuri energetice, deși ar fi putut obține sume foarte mari dacă ar fi produs și vândut energia. ” Noi am vândut cea mai mare parte a producției din 2021 pe platformele la termen ale OPCOM, iar prețul mediu nu depășește 275 lei/MWh (n.r. – ca la Hidroelectrica). Circa 80% din producția noastră se valorifică pe această piață. Pentru Piața Zilei Următoare, unde se înregistrează aceste vârfuri de preț, avem disponibil doar 10 – 12% din producție. În plus, deși prețurile energiei sunt favorabile în această perioadă, în același timp prețurile la CO2 sunt foarte mari. Acum prețul CO2 este de 67 de euro. La 50 de euro pe certificat înseamnă aproximativ 50% din costurile de producție ale Complexului Energetic Oltenia! În plus, avem condiții de funcționare doar pentru producția actuală. În anii trecuți nu prea s-a dat importanță exproprierilor pentru a asigura fronturile de lucru și realizarea unei producții suplimentare de cărbune. Acest lucru s-a făcut în ultimii 3 ani, prin aprobarea de Hotărâri de Guvern de expropriere de utilitate publică și scoateri din domeniul silvic, necesare pentru accesul la materia primă (n.r. – lignitul). Până remodelăm carierele și ajungem la un nivel al producției normale, durează ceva timp. Aceasta este realitatea. Nici nu avem combustibil disponibil pentru a funcționa cu toate grupurile!”, a precizat Daniel Burlan.

Pe de altă parte, acesta a precizat că numai timpul cdesparte CE Oltenia de o decizie favorabilă a Comisiei Europene. ”În ultima analiză, Comisia Europeană a apreciat progresul făcut de România. Estimăm noi că, la începutul lunii ianuarie, ar putea fi dată această decizie. Mai trebuie noi să facem o dovadă Comisiei Europene, pentru că Planul de restructurare înseamnă și atragerea de investitori în vederea implementării proiectelor noi. Iar dovada înseamnă oferte angajante pentru construcția de noi capacități de producție. Până la sfârșitul lunii noiembrie așteptăm depunerea ofertelor de către cei interesați să participe la investiții alături de noi. Mă refer la centrale fotovoltaice și pe gaze. Sunt 10 proiecte, 8 parcuri fotovoltaice și două pe gaz. Până la sfârșitul lunii noiembrie trebuie să primim oferte angajante. Sunt 17 potențiali investitori. Există investitori interesați de ambele direcții, cel puțin 50% sunt interesat de ambele soluții. Fiecare proiect înseamnă o societate mixtă”, a mai spus președintele Directoratuluji CE Oltenia.

din aceeasi categorie