Acasă Economie Complexul Energetic Oltenia a făcut profit brut de 188,98 milioane lei

Complexul Energetic Oltenia a făcut profit brut de 188,98 milioane lei

de A

Profitul brut al Complexului Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, a crescut de peste cinci ori în primul semestru, la 188,98 milioane lei, în timp ce afacerile au urcat cu 7%, la 1,51 miliarde lei, arată un comunicat publicat marți pe site-ul companiei.

”La 30 iunie 2019, societatea a înregistrat un profit brut de 188,98 milioane lei și o cifră de afaceri de 1,510 miliarde lei, față de 35,12 milioane lei profit brut și 1,414 miliarde lei cifră de afaceri la 30 iunie 2018. De asemenea, EBITDA la 30 iunie 2019 este de 614 milioane lei, față de 437 milioane lei la 30 iunie 2018. Precizăm că, la data de 30 iunie 2019, societatea nu înregistrează datorii restante față de bugetul consolidat al statului sau față de instituțiile bancare”, se arată în comunicatul companiei.

Pentru  termenele de raportare 30 iunie 2018 și 30 iunie 2019, rezultatele înregistrate nu sunt influențate de provizioanele pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, întrucât societatea are obligația să constituie provizioane pentru cantitatea de certificate de CO2 neachiziționată în cursul anului, la închiderea exercițiului financiar al fiecărui an, la prețul de achiziție valabil la data de 31 decembrie, conform Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară – IFRS, aprobate prin Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr.2844/2016, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2018, precum și în conformitate cu Politica contabilă adoptată la nivelul societății.

”Rezultatul pozitiv obținut din activitatea de exploatare indică stabilitatea în modul operațional de funcționare al CE Oltenia, iar evaluarea situațiilor financiare de către instituțiile abilitate să încadreze companiile în categorii de performante financiare constituie un element esential în aprecierea eficienței și eficacității activității operatorului economic. Există, însă, factori externi care afectează valoarea rezultatului financiar, în principal cursul valutar și piața certificatelor de CO2, a căror evoluție nu poate fi reglementată de niciun producător de energie”, arată societatea.

Complexul Energetic Oltenia a înregistrat anul trecut o pierdere de 1,1 miliarde lei, din cauza diferenţelor de curs valutar aferente creditelor de investiţii pentru îndeplinirea cerinţelor de mediu impuse de UE şi, în principal, din cauza exploziei preţurilor certficatelor de dioxid de carbon.

CE Oltenia are circa13.000 de angajaţi.

Ministerul Energiei deţine 77,15% din acţiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea controlează 21,55% din acţiuni. Restul acţiunilor aparţin Electrocentrale Grup (0,84%) şi Societăţii pentru Închiderea – Conservarea Minelor.

din aceeasi categorie

1 comentariu

marian august 21, 2019 - 9:13 am

Si Termoelectrica avea profit operational si a falimentat.Una din cauzele care au fundamentat falimentul a fost necesitatea aparitiei celor trei societati de productie pe lignit care ulterior au devenit CEO.La ce foloseste acest mod deficitar de a prezenta situatia financiara a unei societati.Trebuie ascuns faptul ca datorita deciziilor proaste in organizarea sectorului de productie din anul 2000 si cele privind strategia producerii pe lignit ,au dus la situatia in care se afla CEO.Sau trebuie sa justifice veniturile membrilor CS numiti (nu selectati) in baza ordonantei corporative.

Comments are closed.