Acasă Economie Companiile vor să continue investiţiile în Marea Neagră. Aşteaptă deciziile statului

Companiile vor să continue investiţiile în Marea Neagră. Aşteaptă deciziile statului

de M G

Companiile ce desfăşoară activităţi de explorare a potenţialului de hidrocarburi din Marea Neagră îşi doresc să continue proiectele, dar aşteaptă ca autorităţile să vină cu o legislaţie echilibrată pentru investitori.

OMV Petrom îşi doreşte foarte mult să continue proiectul de gaze din Marea Neagră, însă, deocamdată, nu se întrunesc condiţiile necesare pentru a fi luată decizia de a merge mai departe, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, în cadrul ZF Power Summit.

„Marea Neagră este o oportunitate uriaşă pentru OMV Petrom şi pentru România. Însă, pentru a merge mai departe, este nevoie să ai piaţă liberă de gaze, fiscalitate stabilă şi infrastructură-cheie. Este un proiect cu adevărat important şi ne dorim să mergem mai departe, aşa că vom continua să dialogăm cu autorităţile, care, şi ele, vor să mergem mai departe, să găsim cea mai bună soluţie”, a spus oficialul companiei petroliere.

Ea a arătat că, în prezent, nu sunt întrunite condiţiile necesare pentru ca OMV Petrom şi ExxonMobil, compania parteneră în proiectul Neptun Deep, să ia decizia finală de investiţii.

„Investitorii au nevoie de stabilitate, de predictibilitate. Este un criteriu atât de important pentru o investiţie atât de importantă. Trebuie să ştim cât va fi factura fiscală, trebuie să înţelegem pe cel fel de piaţă activăm şi avem nevoie de o piaţă liberă”, a susţinut Verchere.

Oficialul OMV Petrom a amintit că România importă doar 12% din consumul de gaze şi a apreciat că „acest lucru este ceva fenomenal, însă este nevoie de investiţii să rămână aşa”.

Pentru acest an, compania a anunţat că va scădea cu 17% nivelul investiţiilor, până la 3,7 miliarde de lei, de la 4,3 miliarde de lei în 2018, ca urmare a instabilităţii legislative.

Întrebată unde va fi vândut gazul din Marea Neagră, Verchere a arătat că prima piaţă vizată este cea mai apropiată, respectiv România, însă a reiterat că, în acest sens, un rol crucial îl joacă infrastructură necesară. „Este foarte important să fie protejat consumatorul vulnerabil, pe măsură ce preţul energiei creşte”, a subliniat oficialul Petrom.

OUG 114 ar putea să dispară total până în 2021, când Black Sea Oil & Gas (BSOG) începe să scoată gazul din Marea Neagră, în urma investiţiei de 400 milioane dolari, crede Mark Beacom BSOG.

„Dacă ştiam că vom ajunge în această situaţie în urmă cu trei ani, nu am fi mers înainte. Însă acum vrem să mergem înainte, să respectăm ce am discutat cu acţionarii. Credem că, până în 2021, OUG 114 va fi de mult uitată, celalalte lucuri să redevină cum erau şi noi să mergem mai departe. Impozitul suplimentar ne afectează foarte mult, ne aşteptăm ca taxele suplimentare să fie anulate”, a declarat Mark Beacom în cadrul ZF Power Summit.

Cu toate acestea, americanii susţin că au probleme cu anumite particularităţi ale legii offshore. „Am trecut prin doi ani de discuţii cu Guvernul, cu Parlamentul, iar regimul fiscal a fost rezolvat în mare parte. Sincer, am vrea să vedem taxa pe venituri suplimentare eliminată pentru că nu aduce niciun ajutor României. Este dificil să atragi investiţii în termenii în care a fost scrisă acum”, menţionează Beacom.

Practic, toţi cei prezenţi la dezbateri, au fost de acord că protecţia socială trebuie făcută ţintit, către consumatorii care sunt cu adevărat vulnerabili, banii din aceste taxe trebuind să fie folosiţi tocmai în acest scop.

„Din aplicarea OUG 114 o să câştige cei care nu au investit în retehnologizare şi care acum au materie primă ieftină la dispoziţie. O să câştige cei care o să vândă produsul finit la preţuri internaţionale“, a spus Dumitru Rotar, director general adjunct explorare – producţie Romgaz (cel mai mare producător intern de gaze, companie implicată, împreună cu Lukoil, în explorarea şi producţia unui zăcământ din Marea Neagră).

Practic, Dumitru Rotar atenţionează că motivaţia pentru un producător de a investi este anulată în contextul în care investiţiile, care sunt tot mai riscante, se regăsesc în costuri, dar, deodată, preţurile care permit recuperarea acestora sunt plafonate.

din aceeasi categorie