Companiile energetice la care statul este acționar urmează să alimenteze bugetul țării cu circa 2,5 miliarde de lei, numai din dividende.
Potrivit anunțurilor publicate în vederea participării la adunările generale din luna aprilie, destinate aprobării rezultatelor financiare aferente anului trecut, câteva dintre cele mai mari companii energetice din țară propun alocarea de dividende de miliarde de lei.
Astfel, cel mai mare producător de energie electrică din România, Hidroelectrica, la care statul deține 80% din acțiuni (restul fiind deținut de Fondul Proprietatea) propune acționarilor repartizarea de dividende în valoare totală de 1,253 miliarde lei din profitul pe anul trecut, peste 90 din profitul de 1,386 miliarde lei obținut anul trecut. Astfel, circa un miliard de lei va merge către bugetul statului. Pe de altă parte, luna trecută, Hidroelectrica a anunțat că a luat decizia de a plăti la termen sarcinile fiscale ce îi revin și de nu a face uz de posibilitatea de amânare a achitării acestora, în contextul problemelor generate de epidemia mondială de coronavirus. Astfel, la data de 25 martie, compania a achitat către bugetul de stat suma de 189 de milioane lei reprezentând impozit pe profit și TVA, iar până pe 31 martie – taxele și impozitele locale în valoare de 34 milioane de lei.
Romgaz, cel mai mare producător intern de gaze naturale, propune acționarilor repartizarea a 620 milioane de lei sub formă de dividende, statul, care deține circa 70% din acțiuni) urmând să încaseze aproximativ 435 milioane de lei. De remarcat că, în această perioadă dificilă, Romgaz a donat milioane de lei către spitale și Crucea Roșie.
OMV Petrom, cea mai mare companie din țară, a obținut anul trecut un profit de 3,6 miliarde de lei, 1,75 miliarde de lei urmând să fie atribuit sub formă de dividende. Cu cele aproximativ 20 de procente pe care le deține, statul va încasa circa 350 milioane de lei de la OMV Petrom. Compania a donat, în ultimele 14 luni, peste 15 milioane de euro pentru susținerea unor proiecte care ar trebui să facă viața românilor, dacă nu mai bună, măcar mai ușoară, de la spital oncologic pentru copii, până la împăduriri și creșterea eficienței energetice a clădirilor.
Nuclearelectrica, operatorul centralei atomice de la Cernavodă, care asigură aproximativ 18% din consumul intern de energie electrică, propune acționarilor, unul fiind statul, cu aproape 83% din titluri, distribuirea a 500 milioane lei sub formă de dividende. Ceea ce înseamnă că la buget vor merge aproximativ 410 milioane de lei.
Electrica, cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică din țară, la care statul deține aproape 50% din acțiuni, va distribui 246 milioane de lei sub formă de dividende, ceea de înseamnă că, la bugetul statului, vor ajunge aproape 123 milioane de lei.
Transelectrica și Transgaz, la care statul român deține câte 58% din titluri, propun distribuirea sub formă de dividende a 35, respectiv 182 milioane de lei, ceea ce înseamnă că la buget vor ajunge aproximativ 125 milioane de lei.
Societatea de Administrare a participațiilor în Energie (SAPE), acționar minoritar al companiilor Enel din România, al fostei Electrica Soluziona, al Fondului de Investiții în Energie kazah – Român etc., va plăti statului dividende în valoare de 5 milioane de lei.
Toate aceste companii, Nuclearelectrica, Electrica, Transelectrica și Transgaz, au făcut donații importante în această perioadă grea. Iar SAPE se alătură luptei împotriva infecţiei cu COVID-19 ocupându-se de achiziţii şi vânzări de echipamente medicale, produse de firmele din România, care, ulterior, vor fi trimise spitalelor care au nevoie. Dar, poate mai important decât implicarea companiilor energetice în lupta împotriva coronavirusului, este că toată lumea, companii și populație, a avut curent electric și gaze naturale când a apăsat pe întrerupător! Toate companiile din sectorul energetic și-au făcut datoria! Mulțumim!