Acasă Stiri ExterneAsia Pacific Compania petrolieră indiană Essar Oil, vândută cu 13 miliarde dolari

Compania petrolieră indiană Essar Oil, vândută cu 13 miliarde dolari

de A

Essar OilGrupul indian Essar a vândut 98% din subsidiara sa Essar Oil unui consorţiu condus de Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, care obţine astfel acces la una din pieţele de combustibil cu cea mai rapidă creştere din lume, transmit Reuters şi Bloomberg. Este cea mai mare achiziţie străină din India şi cea mai mare tranzacţie de peste hotare a Rusiei.

Rosneft şi partenerii săi, Trafigura şi United Capital Partners (UCP), vor plăti 10,9 miliarde de dolari pentru benzinăriile Essar şi activele companiei din domeniul rafinării. Separat, două miliarde de dolari vor fi plătiţi pentru achiziţionarea unei uzine electrice şi a unui terminal portuar din statul Gujarat, alături de alte facilităţi de import şi export.

În urma tranzacţiei, Rosneft va deţine 49% din Essar Oil, iar o participaţie de 49% va fi împărţită egal între Trafigura şi UCP. În acest mod sunt evitate sancţiunile impuse Rusiei după anexarea Crimeii, în martie 2014.

Acordul ajută Rusia să-şi extindă legăturile economice cu India, scrie Agerpres.

„Rosneft intră pe una din pieţele cele mai promiţătoare şi cu cea mai rapidă creştere din lume. Acordul ne oferă oportunităţi unice pentru reduceri de costuri”, a afirmat şeful Rosneft, Igor Sechin.

Finalizarea tranzacţiei ar urma să aibă loc în primul trimestru din 2017, în funcţie de obţinerea aprobărilor autorităţilor de reglementare.

Tranzacţia reduce unele din presiunile cu care se confruntă grupul Essar, controlat de fraţii miliardari Ruia. Essar are activităţi în domeniul petrolului, gazelor naturale, electricităţii oţelului şi porturilor şi este presat de creditori să-şi reducă datoriile.

din aceeasi categorie