Acasă Analize Comisia Europeană ”se spală pe mâini” cu prețul energiei. Totuși, amintește că statele pot ajuta nu numai consumatorii vulnerabili, ci și pe cei cu venituri medii

Comisia Europeană ”se spală pe mâini” cu prețul energiei. Totuși, amintește că statele pot ajuta nu numai consumatorii vulnerabili, ci și pe cei cu venituri medii

de M G

Reprezentanții Comisiei Europene (CE), într-un răspuns adresat FOCUS ENERGETIC, arată că țările membre ale Uniunii Europene își pot ajuta cetățenii în această perioadă cu prețuri fluctuante la energie. Aceștia precizează că actualele prețuri sunt mai mult rezultatul creșterii prețului gazelor naturale și într-o mai mică măsură cauzate de prețul certificatelor CO2. De asemenea, pentru prima dată, reprezentanții Bruxellesului vorbesc despre ajutorul pe care îl pot primi gospodăriile cu venituri medii ca să își achite factura la energie. În plus, arată că a rămas stabil costul producției de energie electrică din surse regenerabile. De precizat, reprezentanții CE vorbesc despre costul energiei din surse regenerabile și nu de prețul cu care se vinde această energie pe piață!

De menționat, prețurile pe piețele spot europene se apropie cu pași vertiginoși de 200 euro/MWh. Astfel, astăzi, cel mai mare preț mediu va fi în Italia – 181,18 euro/MWh, iar cel mai mic în Polonia – 111,44 euro/MWh. Prețul mediu în România este undeva la mijloc (146,7 euro/MWh), alături de cele din Franța, Germania, Elveția, Austria, Cehia, Slovacia, Serbia, Ungaria și Bulgaria (între 145 și 148 euro pe MegaWattoră). În România, cel mai mare preț este în intervalul orar 9 (1.057,95 lei/MWh, adică 213,81 euro/MWh), iar cel mai mic în intervalul 24 (445,36 lei/MWh, adică 90,01 euro/MWh).

De remarcat, prețurile extrem de mari la energie electrică, atât în România, cât și în toată Europa, se practică de câteva luni de zile. Cel puțin din luna iulie, prețurile medii în PZU (Piața pentru Ziua Următoare – piața spot) sunt de peste 100 euro/MWh.

În aceste condiții FOCUS ENERGETIC a întrebat reprezentanții Comisiei Europene care sunt cauzele acestor creșteri impresionante de prețuri și care sunt soluțiile pentru cetățenii europeni.

Răspunsul Bruxellesului îl redăm integral. Sublinierile ne aparțin.

”Suntem conștienți de discuțiile din diferite state membre ale UE cu privire la fluctuațiile recente ale prețurilor cu amănuntul ale energiei electrice. Comisia monitorizează îndeaproape situația în întreaga UE.

În timpul pandemiei, prețurile cu amănuntul ale energiei electrice au fost la niveluri minime record, astfel încât s-au așteptat unele creșteri în perioadele de recuperare. Prețurile ridicate care au fost observate sunt rezultatul unei combinații de factori, în mare parte determinată de o creștere semnificativă a cererii globale de gaze naturale din cauza redresării economice și, într-o măsură mai mică, a unui preț crescut al carbonului în cadrul EU ETS (n.r. – prețul certificatelor CO2 a crescut, de la aproximativ 20 euro în anul 2020 și 30 euro la începutul anului 2021, la circa 60 euro în prezent). Acest lucru este combinat cu cererea sezonieră ridicată și condițiile meteorologice. În această perioadă, sursele regenerabile de energie au produs electricitate la cel mai mic cost, iar costul producției de energie electrică din surse regenerabile a rămas stabil.

În general, într-o piață a energiei electrice a UE care funcționează bine și este bine integrată, investițiile continue în energie regenerabilă și îmbunătățirea eficienței energetice sunt esențiale pentru a menține prețurile la energie cât mai accesibile pentru toți consumatorii.

Consumatorii sunt în centrul politicii energetice a UE și trebuie să ne asigurăm în special că consumatorii vulnerabili sunt protejați. Legislația UE permite statelor membre să aplice garanții, cum ar fi intervențiile publice în stabilirea prețurilor pentru furnizarea de energie electrică clienților casnici săraci sau vulnerabili, în anumite condiții.

Comisia se angajează la o tranziție justă în cadrul Pactului Verde european. A fost propus un nou Fond Social pentru Climă, care să ofere peste 70 de miliarde EUR pentru a sprijini investițiile în eficiența energetică, renovarea clădirilor, transportul curat și sprijinul la facturile de energie. Acest fond, pe lângă fondurile deja angajate în cadrul facilității de recuperare și reziliență, ar trebui, la rândul său, să ajute consumatorii să devină mai rezistenți la prețurile ridicate la energie.

Vă indicăm, de asemenea, intervenția vicepreședintelui executiv Timmermans în plenul Parlamentului European, marți, 14 septembrie, când a spus în declarațiile sale de deschidere: „Ironia este că, dacă am fi avut Green Deal cu 5 ani mai devreme, nu am fi fost în această situație, pentru că atunci am fi avut mai puțină dependență de combustibilii fosili și de gazul natural. Am văzut de-a lungul acestei crize a prețului energiei că prețurile la surse regenerabile au rămas scăzute și stabile. Deci, în loc să fim paralizați sau să încetinim lucrurile din cauza creșterii prețurilor din sectorul energetic, ar trebui să accelerăm lucrurile în tranziția către energia regenerabilă, astfel încât energia regenerabilă accesibilă să devină disponibilă pentru toată lumea”. (Observații complete: https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-210486).

În plus, pentru background-ul dvs., vă putem spune că: Semnalele de preț care reflectă costurile, inclusiv costurile cu carbonul, sunt necesare pentru o tranziție energetică reușită. Ele încurajează consumatorii să fie mai eficienți din punct de vedere energetic, iar companiile energetice să genereze energie mai curată (mai puțin costisitoare). Prețul carbonului este o modalitate de a genera venituri, care pot fi reinvestite în tranziția spre energia curată, inovarea, modernizarea sistemelor noastre energetice și sprijinirea consumatorilor.

Prețurile energiei regenerabile rămân mai mici și mai stabile decât combustibilii fosili și acesta este unul dintre motivele pentru care UE stimulează și investește în surse regenerabile de energie. Investițiile în producția internă de energie curată vor reduce, de asemenea, factura UE la importul de energie.

În cele din urmă, noul Fond Social pentru Climă va mobiliza fonduri suplimentare pentru a ajuta gospodăriile vulnerabile și cu venituri medii să își achite factura la energie și, mai presus de toate, să investească în încălzire sau răcire curată și transporturi curate”.

din aceeasi categorie