Acasă MediuDezvoltare Durabila Colectarea separată depinde de „cheful” oamenilor și de indulgența interesată a politicienilor

Colectarea separată depinde de „cheful” oamenilor și de indulgența interesată a politicienilor

de L M

Autoritățile se așteapă ca împotriva României să fie deschisă o nouă procedură de infringement pentru că se preconizează  ca nici în acest an să nu fie îndeplinite țintele de colectare separată a deșeurilor. Actori din acest sector consideră că principalii responsabili pentru aceste neîndepliniri sunt populația și autoritățile locale: populația pentru că „nu are chef” să colecteze separat, iar autoritățile că nu vor „să deranjeze” cetățenii ca să facă acest lucru. Legislație ar fi destulă, dar nu este respectată – există mici excepții -, mai ales că este mai scump să se colecteze selectiv decât să se arunce la groapă.

„Avem o profundă îngrijorare în legătură cu ţintele în domeniul deşeurilor pentru anul 2020, pe care România e posibil să nu şi le facă. Nu e un secret că ne-a venit de la Comisie de foarte puţin timp o nouă comunicare referitoare la deficienţele depozitării în România, şi anume că România încă depozitează deşeuri netratate şi încalcă prevederile acelei decizii ale Curţii Europene de Justiţie, situaţie pe care dacă nu o vom rezolva e posibil să intrăm într-o procedură de infringement”, a declarat Mircea Fechet, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, vineri, într-o conferință de tema colectării separate.

De altfel, demnitarul a atras atenția asupra lipsei unui sistem de colectare selectivă la nivelul populației. „Stau în centrul Bucureștiului, într-o locuință de serviciu, dar deseori vin cu sacul cu deșeuri reciclabile la minister. La mine la bloc nu există aceste facilități, de colectare separată. Nici nu știu cu cine să mă cert”, a spus Fechet.

Potrivit acestuia, „România mai are o problemă, legată de suportabilitatea taxei. Orice plan pleacă de la cât suportă românii ca taxă. La noi, gradul de suportabilitate este foarte mic, de cel mult 1% din venituri, mai mult nu se poate”, a spus secretarul de stat. Acesta a apreciat că soluţia cea mai bună este colectarea la sursă a fiecărui tip de deşeu pentru care se realizează colectare selectivă.

„Primii care trebuie să înțeleagă sunt cetățenii, că trebuie colectare separată. Apoi autoritățile locale, Ministerul Mediului, salubriștii, toți. Fiecare trebuie să-și facă treaba”, a punctat oficialul de la Mediu.

Cetățenii și politicienii

Conferința a avut în centrul atenției colectarea deșeurilor de ambalaje de sticlă. Plecând de la acest tip de deșeu, toți participanții la conferință au arătat că populația și primăriile nu depun eforturile necesare pentru a respecta legislația în domeniu.

Cel mai dur a fost Radu Merica, directorul general al RER (Recuperare Ecologică și Reciclare). „Cel puțin 60% din populație nu are chef să colecteze separat. Costul nu este diferențiat între cei care colectează separat și cei care nu fac lucrul acesta. Ar trebuie să se ajungă la constrângerea cetățenilor ca să facă acest lucru. Dar nimeni nu a plătit pentru cât poluează. Politicienii pun pe primul plan să nu deranjeze cetățeanul. Vor să fie drăguți cu el”, a punctat Merica. De altfel, el și-a exprimat părerea că „mai mulți români mor de poluare decât de covid”.

„Măcar poliția locală să dea din când în când câte o amendă, iar Garda de Mediu să dea amenzi celor care aruncă pe marginea drumului. (…) Să arunci gunoiul la grămadă este mai ieftin decât să colectezi separat. Doar o facem ca să salvăm natura”, a conchis Radu Merica.

Cât privește sticla, s-a ajuns la concluzia că trebuie stabilit un flux separat de colectare, pentru că este un deșeu ce suportă multe reciclări, spartă poate produce răniri, iar depozitată la groapă poate conduce la aprinderea gunoaielor (n.r. – produce efect de lupă).

 

 

 

din aceeasi categorie