Acasă MediuDezvoltare Durabila Coaliție pentru proiecte de mediu

Coaliție pentru proiecte de mediu

de L M

ministrul mediuluiMinistrul Mediului și reprezentanții societății civile au convenit asupra unor măsuri care să permită creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene. Aceste măsuri vor putea produce efecte pentru viitoarele proiecte ce se vor derula în cadrul exercițiului financiar comunitar 2014-2020, pentru POS Mediu 2007-2013 nemaifiind speranțe.

Oficiali din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în frunte cu ministrul Grațiela Gavrilescu, s-au întâlnit cu Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR), se arată într-un comunicat de presă al MMAP. Scopul a fost de a fi identificate ”măsuri eficiente de optimizare a mecanismelor de absorbţie a fondurilor structurale europene dedicate mediului înconjurător”, precizează comunicatul. Proiectele vizate de Coaliție urmează să se deruleze în perioada de programare 2014 – 2020.

Însumate, preocupările și demersurile MMAP și CNMR creează premise favorabile pentru creșterea gradului de absorbție a fondurilor structurale, prin simplificarea procedurilor administrative și a legislației”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii Coaliţiei şi delegaţia MMAP condusă de ministrul Grațiela Gavrilescu au stabilit de comun acord înfiinţarea a 4 grupuri de lucru alcătuite din reprezentanţi ai Coaliţiei şi reprezentanţi ai ministerului, urmând ca în perioada următoare să fie nominalizate persoanele din componenţa acestora, precum şi frecvenţa întâlnirilor. Aceste grupuri vor viza gestionarea deşeurilor din România, protejarea fondului forestier, dezvoltarea durabilă și securitatea mediului.

Decizia este binevenită în condițiile în care gradul absorbției în cadrul POS Mediu 2007-2013 este unul dintre cele mai mici, cu doar 47,63%.

Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR) este constituită din: Asociația pentru Implementarea Democrației (AID), Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR), Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Confederația Sindicală Națională MERIDIAN, Federația Națională Sindicală ALMA MATER, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, Camera de Comerţ şi Industrie a României, Centrul de Studii Politice, Strategii şi Politici de Securitate, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, Asociația Municipiilor din România, Asociația Comunelor din România – Filiala Constanţa, Inițiativa Ecologistă din România, Federația Națională a Sindicatelor din Poliție „SED LEX”, Federația Patronatelor din Turism și Servicii, Asociația Română pentru Evaluare și Strategie (ARES), Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară (SINDALIMENTA-FSIA), Institutul Naţional pentru Managementul Conflictelor (INMC), Asociatia Institutul pentru Politici Sociale, Asociaţia Viaţă fără Violenţă, Asociația pentru Bună Guvernare, Asociația pentru Integritate Publică, Academia Leaders4Romania.

din aceeasi categorie