Acasă MediuDezvoltare Durabila Clima României, studiată în depozitele de guano

Clima României, studiată în depozitele de guano

de GM

lilieciDoi geologi clujeni studiază modificările climatice din România din ultimii 2.000 de ani, pe baza depozitelor de guano din peşterile din ţară. Studiul resturilor eliminate de coloniile de lilieci ce trăiesc în peşterile din România, început anul trecut la Universitatea Babeş-Bolyai, este primul de acest gen din Europa. Specialiştii au găsit probe chiar şi de 2.000 de ani vechime, în peşterile din România, au făcut mii de teste de laborator şi au deja primele concluzii.

Cei doi geologi care fac cercetarea au extras probe din depozite ce depăşesc ca şi grosime 3 metri. Probele sunt analizate în laboratorele din Cluj cu o aparatură specială în valoare de peste 100.000 de euro, unică în ţară, informează Digi 24.

Mai exact, specialiştii analizează raportul izotopilor de carbon, dar şi al grăunţelor de polen din depozite, putând astfel să descrie chiar şi vegetaţia dintr-o anumită perioadă de timp. De altfel, de multe ori depozitele de excremente conţin antene sau chiar insecte întregi ce pot fi analizate, spun cercetătorii.

„Este o zicală: ceea ce mănânci, aceea şi eşti şi din punct de vedere izotopic. Consumând aceste insecte, iarăşi materia organică se transformă în intestine, iar ce produce liliacul ca şi dejecţie, va schimba puţin structura izotopică, dar iar se poate lega de insectă şi de plante”, a explicat geologul Forray Ferenc.

La rândul său, geologul Bogdan Onac afirmă că cei doi sunt interesaţi de coloniile de maternitate, pentru că aceea este perioada activă.

„Ei ies seara şi mănâncă şi apoi urmează dejecţiile. Cresc copiii…”, a precizat.

Bogdan Onac, profesor la Facultatea de Biologie şi Geologie din Cluj-Napoca, este cel care a venit cu ideea studierii schimbărilor climatice cu ajutorul depozitelor de guano. Ideea i-a venit în urma unei expediţii făcute într-o peşteră din Marele Canion, unde a aflat că cercetătorii americani au deja studii asemănătoare în derulare.

„Până acum, avem rezultate foarte interesante pentru cel puţin ultimii 2.000-2.500 de ani şi am găsit şi peşteri unde este mai mult de 10.000 de ani, dar nu e o acumulare continuă. Liliecii vin, pleacă, împinşi de climă. Avem deja trei lucrări publicate pe cercetări pe guano, nu mai există așa ceva în Europa”, a declarat geologul.

Proiectul demarat în 2013 costă 1,5 milioane de lei şi este finanţat de Consiliul Naţional de Cercetare Ştiinţifică.

din aceeasi categorie