Acasă Analize Chiliman “regenerabil”  

Chiliman “regenerabil”  

de GM

Andrei_ChilimanPrimăria Sectorului 1 al Capitalei intenţionează să investească în energii regenerabile pentru reducerea consumului de energie în clădirile publice, a declarat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman (foto).

“În perioada următoare vom investi foarte mult în energii regenerabile. Vrem să aducem clădirile publice să aibă un consum redus şi totodată tipul de energie pe care-l folosesc să provină din surse regenerabile. Ori, în Bucureşti, nu avem vânturi puternice ca să pui eoliene, avem soare şi căldura pământului şi, în anumite situaţii, se poate folosi şi căldura sistemului de colectare a apelor menajere. Este o tehnologie care funcţionează cu pompe de căldură, am văzut în Germania. Deci şi aici putem să punem panouri solare şi fotovoltaice, dar putem folosi şi căldura pământului, care e pe gratis, dar investiţia costă”, a explicat Chiliman, conform Agerpres.

El susţine că, în acest scop, are nevoie de parteneriat cu un sistem bancar deschis, care să ofere credite interesante pentru o autoritate publică, adică “bani ieftini” şi care să poată fi “întinşi” pe o perioadă mai lungă. “Cred că aceasta este principala noastră aşteptare de la sistemul nostru bancar din România, pentru că parteneriatul cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) este unul onorant, dar există nişte limite care ar putea apărea şi cred că investiţiile au nevoie de bani”, a mai spus primarul sectorului 1.

În acest context, Chiliman a amintit de investiţiile în reabilitare a blocurilor realizate cu credite bancare, dar şi cu fonduri BEI.

“Am intrat, la un moment dat, într-un parteneriat cu BEI pentru acest proiect, care a funcţionat perfect. Am reuşit să terminăm, la sfârşitul anului trecut, 628 de asociaţii de locatari, anul acesta avem în lucru încă 200 şi ne rămân încă 160-170 de blocuri pentru reabilitare, pe care le vom termina anul viitor“, a subliniat Andrei Chiliman.

Primarul Sectorului 1 a mai spus că a reuşit să reducă nivelul cheltuielilor curente ale primăriei şi ale salariilor “în zona lui 23 – 25%“, ceea înseamnă că îi rămân bani pentru activităţile curente, legate de probleme sociale, şi pentru investiţii obligatorii, precum întreţinerea şi consolidarea şcolilor şi a clădirilor publice.

La rândul său, vicepreşedintele BEI, Mihai Tănăsescu, a spus că instituţia pe care o reprezintă este gata să coopereze şi în domeniul legat de eficientizarea clădirilor publice din punct de vedere energetic. “’Este şi o directivă europeană care ne încurajează să mergem pe această direcţie. Suntem gata să începem un nou segment de cooperare şi pe acest domeniu“, a precizat Tănăsescu.

Acesta a menţionat că BEI mai are drept clienţi, pe lângă sectorul 1, şi sectoarele 2, 4 şi 6, urmând în curând să colaboreze şi cu sectorul 3. “Totodată, avem o prezenţă destul de activă şi la nivelul Capitalei, cum ar fi proiectul Glina, finanţat de BEI, ca şi secţiunea a V-a a metroului bucureştean sau reabilitarea şcolilor“, a adăugat Mihai Tănăsescu.

 

din aceeasi categorie