Acasă Stiri ExterneAmerica Chile va ajunge în acest an la 1.300 MW instalați în panouri solare

Chile va ajunge în acest an la 1.300 MW instalați în panouri solare

de A

fotovoltaicIndustria solară din Chile se dovedește câștigătoare. Nu numai că a redus emisiile de dioxid de carbon care afectau încălzirea globală, dar a generat totodată prăbușirea unora din cele mai mari costuri cu energie electrică din America Latină. Aceste beneficii au venit fără nicio cheltuială din partea guvernului, care a refuzat să ofere  subvenții. Privind în perspectivă, industria s-ar putea transforma chiar într-un mare exportator, scrie Bloomberg.

Capacitatea instalată în panouri solare va ajunge la 1.300 MW în acest an.

La o licitație privind încheierea de contracte de furnizare a energiei electrice în luna octombrie, trei parcuri solare le-au oferit distribuitorilor energie de la 65 la 68 dolari pe megawatt-oră, în timp ce energie produsă de cărbune a costat 85 dolari/MWh, potrivit unui raport al Deutsche Bank. Iar două ferme eoliene au ofertat la 79 dolari/MWh. Așa cum era normal, contractele au mers la furnizorii de energie din surse regenerabile.

Cu toate acestea, în urmă cu șapte ani situația era foarte diferită. La o licitație din 2008, nu au existat oferte din partea producătorilor solari sau eoliani și distribuitorii au plătit un preț mediu de 104,3 dolari/ MWh.

Industria solară din Chile pune restul continentului în umbră.

Iar motivul stă în soarele puternic care arde nordul deșertului Atacama, unde unele orașe nu au văzut niciodată ploaie. Acesta este un avantaj natural pe care Chile va continua să îl exploateze. În luna noiembrie a anului trecut, Ministerul Energiei a înregistrat proiecte solare cu o capacitate suplimentară de 1,3 GW.

Guvernul vrea acum să extindă rețeaua de energie electrică, ceea ce va permite exportul electricității în țările vecine, cum ar Argentina, spune ministrul Energiei, Maximo Pacheco.

„Suntem foarte mândri că suntem o țară care este lider energetic în America Latină și că am ajuns la aceasta explozie de regenerabile fără subvenții fiscale”, a declarat Pacheco în luna decembrie.

din aceeasi categorie