Acasă Stiri ExterneEuropa Certificatele de carbon s-ar putea scumpi din nou

Certificatele de carbon s-ar putea scumpi din nou

de M G

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că o parte dintr-o uzină de procesare a gazelor naturale pe care grupul ExxonMobil o are în Germania ar trebui clasificată ca o instalaţie pentru producţia de electricitate. Decizia ar putea duce la reducerea numărului de certificate de carbon ce i-au fost acordate în mod gratuit şi ar putea stimula creşterea preţurilor acestora, informează Bloomberg, preluat de Agerpres.

Reamintim, odată cu ratificarea Protocolului de la Kyoto, ce prevede scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, responsabile pentru schimbările climatice, Uniunea Europeană a promovat o schemă de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (EU Emission Trading Scheme – EU ETS) s-a aplicat în prima fază pentru perioada 1 ianuarie 2005 – 31 decembrie 2007, iar a doua fază a schemei se desfăşoară în perioada 2008 – 2012, corespunzând primei perioade de angajament a Protocolului de la Kyoto. România participă la schema Uniunii Europene de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de seră de la data aderării la Uniunea Europeană (1 ianuarie 2007). Cea de-a treia etapă a schemei EU ETS are o durată de opt ani, în intervalul 1 ianuarie 2013 – 31 decembrie 2020.

Schema EU ETS prevede şi domenii cărora li se alocă gratuit certificate CO2.

Dacă decizia CJUE din 20 iunie va fi urmată de guvernele din UE, aproximativ 3.000 de facilităţi care transferă energie termică sau electricitate către reţeaua publică nu vor mai putea fi eligibile pentru toate certificatele alocate lor în mod gratuit, susţin analiştii de la Berenberg Bank.

„Aspectul îngrijorător al acestei decizii este că acest lucru s-a întâmplat începând din 2013, astfel că există o problemă ce ţine de retrospectivă. Este o decizie care va avea repercusiuni nu doar pentru Exxon. Multe companii primesc gratuit certificate de emisii pentru centralele electrice amplasate la uzinele lor”, subliniază Mark Lewis, analist la BNP Paribas SA.

Această decizie ar putea duce la creşterea preţurilor la certificatele de poluare, care sunt deja la cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani, în funcţie de cum vor reacţiona statele membre. De asemenea, aplicarea acestei decizii la cazurile anterioare ar putea avea un impact semnificativ, deşi şansele ca acest lucru se întâmple „sunt foarte mici”, susţine Trevor Sikorski, analist la Energy Aspects Ltd.

Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EUETS) acordă, în cursul unor licitaţii, certificate de emisii pentru peste 12.000 de facilităţi deţinute de companii de utilităţi şi industrii, precum şi pentru companii aeriene. Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care ar putea avea nevoie de mai multe luni pentru a fi pusă în aplicare, ar putea avea un impact asupra alocării de certificate de emisii în anul 2020, dacă oferta afectată nu este returnată pe piaţă, susţin analiştii de la Berenberg Bank.

În prezent, un certificat CO2 se tranzacţionează la preţuri de peste 28 euro, după ce, la începutul anului trecut, trecea cu puţin peste 8 euro.

din aceeasi categorie