Acasă MediuDezvoltare Durabila Cel mai înalt turn solar din lume se construiește în deșert, în Israel

Cel mai înalt turn solar din lume se construiește în deșert, în Israel

de A

turn solar IsraelÎn mijlocul deșertului din sudul Israelului, inginerii construiesc cel mai înalt turn solar din lume, reflectând marile speranțe ale țării privind energia din surse regenerabile, scrie publicația Business Insider.

Odată ce va fi finalizată la sfârșitul anului 2017, Turnul Ashalim va avea o înălțime de 240 de metri (787 picioare), mai înaltă decât Turnul Montparnasse din Paris și decât Gherkin din Londra, potrivit guvernului israelian și consorțiul care o construiește.

Acoperit din oțel inoxidabil, turnul din deșertul stâncos Negev, care are un vârf ce seamănă cu un far gigant, va fi vizibil de la zeci de kilometri.

Turnul de Ashalim va fi echipat cu 55.000 de oglinzi proeminente, însumând o suprafață totală de aproximativ un milion de metri pătrați.

Câmpul de oglinzi va acoperi 300 de hectare, mai mult de 400 de terenuri de fotbal, și va dirija lumina solară spre vârful turnului, printr-un boiler care arată ca un bec gigant. Cazanul, a cărui temperatură se va ridica la 600 de grade Celsius, generează abur, care este canalizat la baza turnului, unde se produce energie electrică.

Construcția acestui proiect este estimată la 500 de milioane de euro (570 milioane dolari), fiind finanțată de gigantul american General Electric, Alstom (Franța) și fondul israelian privat de investiții Noy.

Guvernul din Israel a lansat o licitație pentru acest proiect în anul 2013, angajându-se să achiziționeze de aici energie electrică timp de peste 25 de ani, ca parte a unei schimbări în direcția energiei din surse regenerabile și spre independența energetică.

Israelul produce energie electrică în principal cu ajutorul centralelor pe bază de cărbune, gaze naturale și păcură. Aprovizionarea internă cu gaze naturale a crescut odată cu descoperirea câmpurilor din Marea Mediterană.

Solarul necesită o investiție majoră, deși ulterior costurile merg treptat în jos.

Energia produsă dintr-un turn solar este „de două până la trei ori mai scumpă decât în cazul centralelor electrice clasice care utilizează cărbune sau combustibil”, a declarat Eran Gartner, care conduce consorțiul Megalim, care gestionează proiectul.

Turnul ar trebui să producă 121 MW, sau 2% din necesarul de electricitate al Israelului, suficient pentru un oraș de 110.000 de gospodării.

Țara cu opt milioane de locuitori caută să urce energia din surse regenerabile la 10% din consumul său total, până în 2020.

din aceeasi categorie