Acasă MediuDezvoltare Durabila Casa Verde Plus are Ghid. Nu și bani

Casa Verde Plus are Ghid. Nu și bani

de L M

casa verde fotoProprietarii de case, chiar și în construcție, se pot pregăti pentru programul „Casa Verde Plus”, prin care statul subvenționează izolarea termică a clădirilor. În acest caz nu este vorba de clasicul polistiren, ci numai despre materiale naturala precum lâna, cânepa sau alte materiale naturale organice reciclate. Partea proastă este că nu se știe când va demara acest program, iar Ghidul de finanțare nu prevede termene de respectat din partea finanțatorului, adică Administrația Fondului pentru Mediu, premise puternice de eșuare, dacă luăm în calcul precedentul program, care a durat 5 ani.

Ordinul nr. 2425/2016 pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind efectuarea de lucrări destinate eficienţei energetice, beneficiari persoane fizice, a fost publicat în Monitorul Oficial. Cunoscut ca programul „Casa Verde Plus”, a fost unul dintre cele două proiecte promovate puternic de fosta conducere a Ministerului Mediului, alături de Programul Rabla, cu varianta „Plus”, adică electrică. Noul Ghid de finanțare a fost aprobat pe 23 decembrie 2016.

„Scopul programului îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii mediului prin reducerea consumului de energie utilizată în clădiri, eficientizare energetică prin stimularea utilizării materialelor de izolaţie de origine organic-naturală”, se arată în ordin. „Obiectivele programului sunt creşterea numărului de locuinţe certificate energetic clasa A pentru locuinţele de maxim P+2E aflate în fază de construcţie şi cu o clasă superioară pentru locuinţele existente”, precizează documentul. Iar pentru atingerea acestor parametrii, se alocă finanțare nerambursabilă din Fondul pentru mediu. Nu intră în program locuințe cu suprafașa utilă mai mică de 50 mp.

Ca să funcționeze efectiv, este nevoie de dispoziţia preşedintelui Administrației Fondului peentru Mediu (AFM), prin care se stabilesc sesiunea de depunere a dosarelor de finanţare și suma alocată sesiunii de finanţare. Această dispoziție trebuie emisă cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de data deschiderii sesiunii de finanţare.

Termoizolație eco

Mai exact, prima de eficienţă energetică este în limita a 40.000 lei şi maximum 120 lei/mp pentru achiziţia şi montarea unui termosistem pentru unul sau mai multe elemente constructive: perete, planşeu, acoperiş, conform prescrierilor unui arhitect cu drept de semnătură, aferentă locuinţelor aflate în faza de construcţie sau locuinţelor existente, precizează Ghidul de finanțare. Pe de altă parte, termosistemul trebuie să fie realizat din materiale de izolaţie de origine organic-naturală – cânepă, lână, bumbac – denim reciclat, plută, celuloză din materiale reciclate şi alte materiale de origine organic-naturală similare agrementate tehnic, se arată în document.

Ghidul precizează că termosistemul poate fi alcătuit din unul sau mai multe materiale. Nu asigură neapărat şi faţa finită a elementului. Prezentul program ia în consideraţie doar ansamblurile de materiale organic-naturale care asigură permeabilitate elementului de construcţie”, se arată în Ghid.

AFM va deconta numai cheltuielile realizate cu achiziţia de materiale specifice utilizate pentru izolarea şi finisarea locuinţelor aflate în faza de construcţie sau renovarea locuinţelor existente, inclusiv TVA aferentă, plus cheltuielile cu manpera. Serviciile de proiectare, respectiv elaborarea proiectului tehnic, pot fi decontate în limita a 5% din investiţia de bază, numai pentru proiectele care presupun izolarea unei locuinţe existente.

Răbdare

Când vine vorba de derularea efectivă a programului, Ghidul indică proceduri la fel de păguboase ca în cazul ediției precedente a Programului „Casa Verde”. Mai exact, mai nou, cererile de finanțare se depun la sediul AFM, care este în București. „Dosarul de finanţare poate fi transmis şi prin poştă, cu confirmare de primire, cu condiţia ca data primirii şi a înregistrării la Autoritate să nu depăşească data-limită a sesiunii de depunere”, se impune prin Ghid, ceea ce deschide un posibil întreg șir de nereguli și contestări. Potențialii beneficiari nu sunt responsabili de mersul poștei și nici nu sunt informați de modul de lucru al angajaților AFM în astfel de cazuri.

Dacă beneficiarii au noroc să ghicească data limită de trimitere a dosarelor, în etapa următoare trebuie să se înarmeze cu răbdare. Ca să vadă dacă le-a fost aprobată cererea, trebuie să verifice mereu site-ul instituției pentru că acolo se vor afișa rezultatele și sunt disponibile numai 5 zile pentru contestații. De remarcat, în ediția 2011 a programului Casa Verde a durat 4 ani până să se analizeze dosarele, iar pentru ediția 2016 nu s-a întâmplat nimic încă.

În rest, procedura este aproximativ ca în cazul programului clasic – contractul de finanțare se semnează la agenția județeană de protecția mediului, în cel mult 60 de zile de la anunțarea, tot pe site-ul AFM, a datei de la care se poate realiza acest lucru; nerespectarea termenului duce la anularea finanțării.

Prin Ghid, AFM își asigură „spatele” în cazul în care toată procedura va dura câțiva ani, ca în cazurile precendente. „Finanţarea este acordată pentru realizarea proiectului propus prin cererea de finanţare, orice modificare a tipului de proiect/soluţiei tehnice fiind exclusă”, se specifică în document. Este foarte probabil ca o casă, aflată în construcție la data depunerii cererii de finanțare, să fie gata până când AFM analizează dosarele, astfel că nu s-ar mai încadra într-un anumit tip de proiect.

Dacă, totuși, beneficiarii reușesc să respecte toate aceste condiții, aceștia au la dispoziție 18 luni pentru realizarea proiectului. Pentru a primi subvenția, beneficiarii vor trebui să prezinte și certificatul de performanţă energetică al clădirii din proiect, document ce va cuprinde date cu privire la consumurile de energie primară şi finală, inclusiv din surse regenerabile de energie, precum şi cantitatea de emisii în echivalent CO2. Pentru clădirile existente, certificatul cuprinde şi măsuri recomandate pentru reducerea consumurilor energetice, precum şi pentru creşterea ponderii utilizării surselor regenerabile de energie în total consum”, precizează Ghidul de finanțare.

din aceeasi categorie

2 comentarii

Bani pentru izolarea casei: Casa Verde Plus are ghid. Pe când bani? - Agro TV ianuarie 16, 2017 - 2:14 pm

[…] Sursa: focus-energetic.ro […]

Alin ianuarie 18, 2017 - 6:12 pm

Buna seara,

Exista firme care ajuta la realizarea dosarului?
Multumesc

Comments are closed.