Acasă Analize „Casa Verde Fotovoltaice” în prag de bulversare din cauza AFM

„Casa Verde Fotovoltaice” în prag de bulversare din cauza AFM

de L M

După cum ne-a obișnuit, Administrația Fondului pentru Mediu începe ediția 2024 a Programului „Casa Verde Fotovoltaice” cu o amânare, ce poate da peste cap tot procesul de depunere a cererilor de finanțare. Prima etapă a programului, cea referitoare la înscrierea instalatorilor în vederea validării, a fost prelungită. Numai că nu există niciun act oficial care să stipuleze acest lucru, doar o postare pe site-ul Administrației. O astfel de abordare a generat primul mare scandal al acestui program, în 2019, ceea ce a dus la respingerea a mai mult de jumătate din cererile de finanțare depuse. Ca să se spele pe mâini, AFM are postat pe site-ul său că, fără un act oficial în spate, nicio comunare, fie ea și oficială, nu este valabilă. Aplicând această politică, unică în țară, este posibil ca instalatorii validați care au depus documentele în perioada de prelungire să nu mai fie primiți în program.

„Casa Verde Fotovoltaice” este programul derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) care a generat cele mai mari scandaluri. De altfel, nicio ediție a acestui program nu a fost fără nereguli, prima, cea din 2019, fiind cea mai controversată.

De la început, programul a prezentat mare interes pentru beneficiari, astfel că AFM a înregistrat o avalanșă de solicitări la înscrierea în programul din 2019. Administrația a suspectat fraude la înscriere și a sesizat procuratura. De fapt, se folosiseră programe speciale de înscriere în program de către potențialii beneficieri, considerate legale de către organele de anchetă. Programul a fost reluat 2 luni mai târziu, iar AFM a anunțat, printr-un comunicat de presă, că cererile de finanțare depuse rămân valabile. Numai că aceste cereri erau însoțite de documente cu valabilitate limitată, precum extrasele de carte funciară sau cele care dovedesc lipsa datoriilor la bugetul statului. Între timp, documentele expiraseră, dar cetățenii au luat în serios comunicarea oficială a AFM.

Soluția AFM a fost să se spele pe mâini. A respins cererile valabile depuse inițial, pentru că documentele expiraseră între timp, și a postat pe site-ul său anunțul: „Comunicatele de presă, informările de presă, precum și anunțurile publicate pe website-ul AFM reprezintă materiale informative destinate mass-media, terminologia utilizată fiind adaptată stilului publicistic, fără a fi utilizați termeni tehnici de specialitate, astfel încât să se transmită un mesaj accesibil publicului țintă.

Materialele de presă nu sunt opozabile documentelor oficiale ale AFM, respectiv ghidurilor de finanțare, regulamentelor de lucru sau dispozițiilor conducerii instituției publicate pe acest website și nu pot influența procedurile stabilite prin acestea”.

De atunci, fiecare ediție a programului „Casa Verde Fotovoltaice” are câte o hibă în aplicare. După scandalul din 2019, situația s-a mai îmbunătățit, dacă se poate spune așa, ajungându-se să se accepte depunerea cererilor de finanțare pe liste transmise pe e-mail, că altfel nu se mai putea. Acum, la modă sunt amânările.

Decizia AFM care contrazice politica AFM

Ghidul de finanțare prevede ca programul să se deruleze în două etape, prima referindu-se la înscrierea instalatorilor în vederea validării, iar cea de a doua la înscrierea cetățenilor. Pentru reducerea birocrației, s-a stabilit ca instalatorii validați în edițiile anterioare să fie obligați să prezinte doar câteva documente actualizate.

Prin Dispoziția președintelui AFM nr. 649 din 29.08.2024, sesiunea de înscriere în vederea validării instalatorilor în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională, se derulează în perioada 06 -13 septembrie 2024.

Ca de obicei, și ediția din acest an a început cu o amânare. Printr-o „Informare” postată pe site-ul AFM pe 12 septembrie 2024, se precizează că „perioada de transmitere a documentelor solicitate instalatorilor validați în cadrul programului în sesiunea 2023 se prelungește până la 20.09.2024, inclusiv”.

Anunțul este făcut fără să existe postat pe site-ul instituției niciun act normativ oficial care să susțină acest anunț.

Aplicând politica impusă de AFM încă din 2019, rezultă că documentele depuse de instalatori în perioada de prelungire nu sunt valabile, pentru că au fost depuse după încheierea perioadei destinate acestei activități. Impactul unei astfel de politici promovate de AFM este major atât pentru firmele implicate în program, cât mai ales pentru cetățeni, care sunt principalii beneficiari ai programului.

Nu este exclus ca aceste documente depuse în afara perioadei oficiale, dar din cauza AFM, să fie contestate în justiție. Ediția de anul trecut a înregistrat o astfel de problemă, când o firmă a contestat în instanță un element din procedura de depunere a documentelor. Atunci, programul a fost suspendat mai multe luni, până când Ministerul Mediului a cedat și a găsit o soluție legală, de fapt un alt act normativ, care să deblocheze situația.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.