Acasă Economie Cartofii “ne usucă“ la buzunare

Cartofii “ne usucă“ la buzunare

de M G

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în luna aprilie cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 8,96% față de luna martie. Dacă punem la socoteală și că în luna martie s-au scumpit cu 8,74% față de februarie, scumpirea este și mai mare! Față de luna decembrie 2019, în aprilie 2020 prețul cartofilor a crescut cu 21,67%. Totuși, trebuie să remarcăm că există unele inadvertențe între ceea ce cheltuim și ceea ce apare în statistici. De exemplu, carnea de porc, în unele hipermarket-uri s-a scumpit și cu 25% în aprilie față de luna februarie. La fel și unele varietăți de lapte. Cel mai probabil, la nivel național, pe medie, lucrurile stau așa cum arată INS. Totuși, și Institutul Național de Statistică arată că, în această perioadă de stare de urgență, a întâmpinat greutăți. “Izbucnirea epidemiei de coronavirus și adoptarea de restricții guvernamentale pentru a limita răspândirea virusului au avut consecințe atât asupra colectării datelor, cât și asupra calculului indicelui prețurilor de consum (IPC). În această situație extraordinară au fost stabilite recomandări internaționale privind metodele adecvate. Eurostat (Biroul de Statistică al Uniunii Europene), în colaborare cu institutele naționale de statistică (INS) ale Uniunii Europene, a elaborat și dat publicității un ghid orientativ, care conține principiile generale avute în vedere pentru calculul IPC și IAPC și o descriere a metodelor de imputare pe care institutele naționale de statistică ar putea să le utilizeze, în contextul crizei COVID-19”, se arată într-un comunicat al Statisticii. Iar INS România a respectat principiile menționate în ghidul Eurostat.

Conform Institutului Național de Statistică, preţurile de consum în luna aprilie 2020 comparativ cu luna aprilie 2019 au crescut cu 2,7%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,3%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2019 – aprilie 2020) faţă de precedentele 12 luni (mai 2018 – aprilie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,6%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este tot 3,6%.

Mărfurile alimentare s-au scumpit în aprilie cu 1,27% față de martie 2020, cu 4,42% față de decembrie 2019 și cu 5,72% față de aprilie 2019. Prețul mărfurilor nealimentare a scăzut cu 0,33% față de martie 2020, cu 0,56% față de decembrie 2019, dar a crescut cu 0,53% față de aprilie 2019. În ceea ce privește serviciile, prețul acestora a rămas constant față de martie 2020, dar a acrescut cu 1,17% față de decembrie 2019 și cu 3,06% față de aprilie 2019.

Față de luna martie 2020, în aprilie cel mai mult s-au scumpit cartofii (+8,96%), fasolea (+5,84%) și fructele proaspete (+4,75%), iar cel mai mult s-au ieftinit combustibilii (-2,67%) și ouăle (-3,03%).

Potrivit INS, în luna aprilie 2020, ca urmare a restricțiilor impuse prin ordonanțele militare, categoriile de produse și servicii incluse în calculul IPC cel mai afectate de suspendarea temporară a activității de comercializare și imposibilitatea colectării prețurilor sunt produsele de îmbrăcăminte și încălțăminte (prețurile lipsă sunt estimate utilizând modificarea lunară înregistrată în centrele de colectare în care s-a efectuat colectarea prețurilor), produsele de uz casnic și mobilier (prețurile lipsă sunt estimate utilizând modificarea lunară înregistrată în centrele de colectare în care s-a efectuat colectarea prețurilor), lucrările stomatologice, analizele medicale și consultațiile, serviciile culturale și de divertisment (cinema, teatre, muzee), cheltuielile cu învățământul, serviciile de întreținere (frizerie, cosmetică și igienă), instruirea școlară auto, restaurantele, cafenelele și cantinele și plata cazării în unități hoteliere, având în vedere stabilitatea prețurilor observată în perioadele precedente (prețurile lipsă sunt estimate prin preluarea ultimului preț observant) și transportul de pasageri pe cale aeriană, care a fost afectat de măsurile adoptate și de limitările circulației de persoane (prețurile lipsă sunt imputate aplicând evoluția lunară a prețurilor observate în urmă cu un an).

din aceeasi categorie