Acasă MediuDezvoltare Durabila Bugetul Rabla se suplimentează

Bugetul Rabla se suplimentează

de L M

Banii din Programul Rabla și Rabla Plus au avut mare căutare, așa că s-au și terminat. În aceste condiții, autoritățile mai pun la bătaie ceva fonduri, dar promit că alte 400 milioane de lei vor fi disponibilizate penru aceste programe până la toamnă.

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus, lansate anul acesta pe 26 aprilie 2021, s-au bucurat de un interes neașteptat, confirmat de epuizarea într-un timp foarte scurt a bugetelor alocate persoanelor fizice, chiar dacă acestea au fost mai mari decât în anii precedenți”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Fondului pentru Mediu. În 2021, bugetul pentru Rabla a fost de 375 milioane de lei, iar pentru mașinile electrice și hibride alte 260 milioane de lei. Programul a debutat pe 26 aprilie, dar fondurile au fost utilizare integral.

În aceste condiții, AFM a decis ca, începând de astăzi, 26 iulie 2021, bugetul programului Rabla Clasic să fie suplimentat cu 5 milioane de lei, iar cel al programului Rabla Plus cu încă 20 de milioane de lei.

Adminstrația a anunțat că face demersuri pentru suplimentarea bugetului total al programului Rabla Clasic cu suma de 200 de milioane de lei, care va putea fi utilizată la începutul lunii septembrie 2021. De asemenea, bugetul total al programului Rabla Plus va fi majorat cu 200 de milioane de lei în data de 21 august 2021.

În cadrul programului Rabla Clasic, persoanele care casează o maşină mai veche de 8 ani beneficiază de o primă de 7.500 lei la achiziţionarea unei maşini noi. La prima de casare se poate adăuga un eco-bonus de 1.500 de lei, dacă emisiile generate de noul autovehicul sunt reduse, iar în cazul în care motorul este unul hibrid, se adaugă un eco-bonus în valoare de 3.000 de lei. Toate aceste bonificaţii se pot cumula, astfel că reducerea maximă prin Rabla Clasic poate ajunge la 12.000 de lei.

În cadrul Programului Rabla Plus, la achiziţionarea un autoturism 100% electric, beneficiarul primeşte un eco-tichet de 45.000 de lei (aproximativ 10.000 euro), la care se poate adăuga şi prima de casare, în valoare de 7.500 lei pentru casarea maşinii mai vechi de 8 ani. Dacă beneficiarul predă spre casare un autovehicul uzat şi achiziţionează un autovehicul electric hibrid plug-in, acesta poate primi maximum 27.500 lei, completează comunicatul AFM.

din aceeasi categorie