Acasă Analize Borza “a pus ochii” CE Oltenia

Borza “a pus ochii” CE Oltenia

de GM

După ieşirea din insolvenţă a companiei Hidroelectrica, peste şase luni, ar putea apărea un alt subiect, respectiv Complexul Energetic Oltenia, a afirmat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, la “ZF Power Summit 13”, conferinţă organizată de Ziarul Financiar.

“Hidroelectrica va vinde energie în continuare, deci trebuie să le dau o veste proastă celorlalţi producători de energie. Luna februarie 2013 a reprezentat un consum de energie cu 10% mai mic faţă de perioada similară din anul trecut. Hidroelectrica, chiar şi în insolvenţă, rămâne unul dintre principalii producători de energie, cu o cotă de 22% din piaţă. Să nu ne facem griji pentru Hidroelectrica, ci mai degrabă pentru Oltenia. S-ar putea ca, după ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica, să trecem la Complexul Energetic Oltenia. Vreau să-i spun domnului Săndulescu (n.r. – Alexandru Săndulescu, directorul Direcţiei de Energie din Ministerul Economiei) că nu preţul producătorului dictează preţul în piaţă, ci invers. Dacă eşti peste preţul pieţei produci pe stoc, după care îţi dai obştescul sfârşit. Hidroelectrica îşi permite să se adapteze, capacitate pe care ceilalţi producători nu o au”, a explicat Borza.

Potrivit administratorului judiciar al Hidroelectrica, compania a raportat, în luna ianuarie 2013, un profit de 49 milioane lei, iar după primele şase luni din acest an valoarea profitului ar putea creşte la 50 milioane de euro.

“Din analiza indicatorilor financiar-contabili, se poate constata cu ochiul liber o evoluţie pozitivă pentru Hidroelectrica. În ianuarie s-a înregistrat un profit de 49 milioane lei, aproximativ 11 milioane euro. În decembrie şi noiembrie 2012, profitul Hidroelectrica a fost de 10 milioane euro pe fiecare lună. Profitul estimat pentru Hidroelectrica în 2013 este de 434 milioane lei, practic ar fi cel mai mare profit înregistrat de către companie. Numai după primele şase luni, profitul va fi de 50 milioane euro”, a afirmat Remus Borza.

Reamintim, Hidroelectrica şi-a solicitat insolvenţa în data de 15 iunie 2012, ulterior denunţând mai multe contracte cu traderi de energie, contracte considerate a produce pierderi pentru statul român, dar şi păguboase pentru companie.

Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a arătat, recent, că termenul de ieşire din insolvenţă a Hidroelectrica este 26 iunie 2013, iar procedura poate fi aprobată, dar numai în condiţiile rezolvării celor 74 de contestaţii existente.

din aceeasi categorie