Acasă EconomieIndustrie Borc speră la o ofertă angajantă pentru Oltchim

Borc speră la o ofertă angajantă pentru Oltchim

de A

oltchim 2Autorităţile au trimis informaţii generale despre combinatul Oltchim la peste 160 de companii, iar acestea au timp până la sfârşitul lunii să îşi exprime interesul de cumpărare pentru a intra în urmatoarea fază a procesului de vânzare, informează Ministerul Economiei. Vicepemierul Costin Borc, ministrul al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri estimează că până la finalul anului vom avea o ofertă angajantă de la un investitor, fie el străin sau român.

Vicepremierul s-a întâlnit miercuri, la Râmnicu Vâlcea, cu administratorii judiciari şi conducerea combinatului Oltchim, pentru a discuta stadiul procesului de vânzare în contextul procedurii de insolvență a companiei.

„Climatul este foarte bun acum pentru găsirea unui investitor care să continue să dezvolte partea viabilă a Oltchim”, a spus viceprim-ministrul Borc.

Varianta aleasă, cea a vânzării pachetelor de active, oferă potențialului cumpărător siguranța juridică în conformitate cu măsurile prevăzute de forma actuală a planului de reorganizare și a constrângerilor suplimentare derivate din cerințele legate de reglementările în materie de ajutor de stat, dar pe de altă parte poate asigura atât vânzarea cu succes a companiei, cât și maximizarea pentru creditori a veniturilor din acest proces, arată Ministerul Economiei.

Reprezentanții Ministerului Economiei dialoghează constant cu cei ai Comisiei Europene pentru a oferi sprijin administratorului judiciar „de a maxima șansele de vânzare Oltchim, pentru a salva partea viabila si a păstra locurile de muncă”, se arată în comunicatul ministerului.

În acest sens, Comisia Europeană a fost notificată de către partea română cu privire la decizia modalității de vânzare si a pașilor stabiliți în proces.

Combinatul din Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă din ianuarie 2013, a fost scos la vânzare oficial, pe bucăţi, prin nouă pachete de active. Investitorii pot depune scrisori de interes pentru oricare sau pentru toate pachetele de active până la 30 septembrie 2016.

Avocatul Gheorghe Piperea, unul din administratorii judiciari ai Oltchim, a declarat în luna august pentru News.ro că există deja trei investitori serioşi interesaţi să achiziţioneze cele nouă pachete de active scoase la vânzare de autorităţi în cazul societăţii vâlcene.

Piperea estimează că până la sfârşitul anului contractele ar putea fi parafate.

Negocierile cu potenţialii investitori au fost însă suspendate şi vor fi reluate abia după verdictul Comisiei Europene în ceea ce priveşte investigaţia demarată în cazul Oltchim, răspuns care ar putea veni în intervalul 20-25 septembrie.

Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane euro.

La începutul lunii aprilie a acestui an, Comisia Europeană a anunţat că a deschis o investigaţie aprofundată pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român şi continuarea aprovizionării Oltchim de către companii de stat, în pofida deteriorării situaţiei financiare a combinatului, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.

Compania a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după privatizarea eşuată cu Dan Diaconescu din 2012.

Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea Oltchim, dar fără succes. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania.

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (simbol bursier OLT) a realizat un profit net de 18,5 milioane lei (4,1 milioane euro) în primul semestru al acestui an şi vânzări de 378,1 milioane lei (84 milioane euro), în creştere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

La 30 iunie 2016, Oltchim SA înregistra datorii totale în valoare de 1,35 miliarde lei. Combinatul are în prezent circa 2.000 de salariaţi.

Oltchim este singurul producător din România de clor şi polieter polioli şi exportă aproximativ 70% din producţie.

din aceeasi categorie