Big Brother în pădure
decembrie 21, 2020
În prima zi a noului Parlament, Ministerul Mediului supune dezbaterii publice un proiect de ordonanță de urgență ce ține de tăierile ilegale de lemn. Semn că situația este extrem de presantă la nivelul Comisie Europene, care a declanșat o procedură de infringement tocmai pe această temă, cu termene de conformare din partea României foarte scurte, ignorându-se chiar și criza sanitară. Noul act normativ poate fi cotat ca „temă pentru acasă” pentru noul Guvern, pentru că cel actual nu are voie să dea ordonanțe de urgență.
„Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor achiziționează, în condițiile legii, prin bugetul propriu, sisteme integrate de supraveghere video, care se amplasează în fondul forestier național”, se arată în proiectul de Ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru limitarea tăierilor ilegale. Totuși, proiectul are grijă și de mentenanță, care va fi suportată, financiar, tot de către minister.
„Pentru fiecare ocol silvic se achiziționează sisteme integrate de supraveghere video care se amplasează în minimum trei puncte relevante de pe raza ocolului silvic, cu acces la internet”, susține actul normativ.
Amploarea proiectului este enormă, având în vedere că România are peste 7 milioane ha de terenuri cu păduri, e drept, nu toate organizate în ocoale silvice. Cum actul normativ nu face distincție, sistemul Big Brother forestier va fi aplicat și în pădurile private. Nu se precizează care este baza legală prin care se pot amplasa aceste echipamente într-o proprietate privată.
Totuși, lucrurile se derulează prin metoda „pașilor mărunți”. Astfel, vor exista două etape de implementare. În prima, vor fi desemnate „10 zone-pilot, constitute la nivel de județ, pentru județele în care au fost identificate zone de risc ridicate cu tăieri ilegale”. Cea de a doua etapă va cuprinde toată țara.
„Ocoalele silvice au obligația stocării pe o periodă de 6 luni a informațiilor transmise de sistemele de supraveghere video”, arată actul normativ.
Există o „speranță” pentru hoții de lemne. Este nevoie de norme de aplicare pentru acest act normativ, pentru care nu se dau termene de elaborare și adoptare.