Acasă MediuDezvoltare Durabila Băsescu trimite la Curtea Constituţională legea cu tăierea certificatelor verzi

Băsescu trimite la Curtea Constituţională legea cu tăierea certificatelor verzi

de GM

Legea prin care se taie din subvenţiile pentru producerea de energie verde mai trebuie să aştepte şi decizia Curţii Constituţionale, după ce preşedintele României a sesizat-o, considerând că a fost încălcată procedura comunitară. Traian Băsescu este convins că România va fi târâtă într-o nouă procedură de infringement pentru nerespectarea legislaţiei privind notificarea actelor normative cu impact asupra ajutoarelor de stat. Preşedintele recidivează, dacă luăm în calcul faptul că a mai trimis o dată Parlamentului proiectul de lege pentru o nouă analiză, dar care nu a suferit nicio modificare.

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat, miercuri, Curtea Constituţională, cu privire la OUG privind producerea energiei din surse regenerabile, arătând că nerespectarea procedurii de notificare a Comisiei Europene ar putea duce la declanşarea procedurii de infringement. Băsescu arată, în sesizarea de neconstituţionalitate trimisă Curţii Constituţionale, că, în opinia Comisiei Europene, procedura de notificare şi pre-notificare, impusă de Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, nu a fost respectată, fapt ce poate atrage declanşarea unei proceduri de infringement împotriva României, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit documentului, Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 57/2013 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, PL-x nr. 227/2013, a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, în data de 17 decembrie 2013 şi transmisă spre promulgare preşedintelui României în data de 19 decembrie 2013. În data de 10 ianuarie 2014, preşedintele Traian Băsescu a solicitat reexaminarea legii, iar cererea de reexaminare a fost respinsă, atât de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, cât şi de Camera Deputaţilor, care, în calitate de Cameră decizională, a adoptat legea în forma iniţială, în data de 11 februarie 2014, iar, în data de 19 februarie 2014, a transmis-o spre promulgare.

Notificări lipsă

Preşedintele arată că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2013, aprobată prin legea transmisă spre promulgare, modifică schema de ajutor de stat SA 33134 2011/N-RO.

Potrivit Articolului 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene “Comisia este informată în timp util pentru a-şi prezenta observaţiile cu privire la proiectele care urmăresc să instituie sau să modifice ajutoarele”. “Guvernul României a emis această Ordonanţă de Urgenţă în data de 4 iunie 2013, ea fiind publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 335 din data de 7 iunie 2013, cu intrare în vigoare la data de 1 iulie 2013. Drept urmare, în data de 24 iunie 2013 Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Reprezentanţa Permanentă a Comisiei Europene, prin care precizează faptul că nu a fost transmisă nicio prenotificare, în sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat”, se menţionează în comunicat.

OUG nr. 57/2013 a apărut ca măsură pentru limitarea subvenţionării extrem de generoase de care beneficiau producătorii de energie din surse regenerabile. Valoarea certificatelor verzi pe care consumatorii, industriali şi casnici, trebuia să o plătească ajunsese extrem de mare, astfel că mari producători din România au ameninţat cu relocarea activităţii. În esenţă, ordonanţa prevede ca, în perioda 1 iulie 2013 – 31 martie 2017 se amână temporar acordarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare tip de energie regerenabilă în parte.

din aceeasi categorie