Bani de la Bruxelles pentru inovare în tehnologii fără emisii poluante
aprilie 16, 2019
Comisia a început să informeze părțile interesate cu privire la programul de investiții în valoare de peste 10 miliarde de euro pentru tehnologiile cu emisii scăzute de carbon în mai multe sectoare, pentru a-și spori competitivitatea la nivel mondial. Fondul de Inovare vizează crearea de stimulente financiare corecte pentru companii și autorități publice, astfel încât să investească acum în următoarea generație de tehnologii cu emisii scăzute de dioxid de carbon și să ofere companiilor din UE avantajul de a deveni lideri mondiali în domeniul tehnologiei.
Fondul pentru inovare este finanţat, în principal, din banii obţinuţi prin vânzarea certificatelor EUA (n.r. – European Union Allowance – certificate de emisii de gaze cu efect de seră). Cel puțin 450 de milioane de certificate din Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) vor fi vândute pe piață în perioada 2020-2030. Veniturile din aceste vânzări depind de prețul EUA, care, în prezent, se tranzacţionează la preţuri de aproximativ 25 euro.
De asemenea, orice fonduri nedistribuite din predecesorul Fondului pentru Inovare, programul RNI300, vor fi, de asemenea, adăugate la acest nou Fond. Astfel, suma totală a Fondului pentru Inovare poate fi de aproximativ 10 miliarde de euro, se arată într-o analiză a companiei Vertis Environmental Finance.
Fondul se bazează pe experiența programului RNI300, actualul program al UE de susținere a tehnologiilor de captare și stocare a carbonului și a energiei regenerabile. Acesta își extinde domeniul de aplicare și acoperă în mod explicit sectorul de stocare a energiei și industriile mari consumatoare de energie și este mai bine adaptat pentru a promova inovarea printr-o guvernanță îmbunătățită și simplificată. Acesta va oferi subvenții pentru a acoperi până la 60% din costurile suplimentare de capital și operaționale legate de inovare pentru proiectele selectate, plătind banii într-un mod flexibil, bazat pe necesitățile proiectelor individuale.
Comisia intenționează să lanseze prima cerere de propuneri în cadrul Fondului pentru Inovare încă din 2020, urmată de apeluri regulate până în 2030.
Această acțiune inovatoare în domeniul schimbărilor climatice a Bruxellesului are o serie de beneficii pentru sănătatea și prosperitatea europenilor, cu un impact imediat și tangibil asupra vieții oamenilor – de la crearea de locuri de muncă ecologice locale și creșterea economică, până la case eficiente din punct de vedere energetic, cu o factură mai redusă la energie, sisteme eficiente de transport public în orașe și securitate în aprovizionarea cu energie și cu alte resurse, se mai arată în analiza Vertis.
La 28 noiembrie 2018, Comisia Europeană a adoptat o viziune strategică pe termen lung pentru o economie prosperă, modernă, competitivă și neutră din punct de vedere al schimbărilor climatice până în 2050 – o planetă curată pentru toți. Strategia arată modul în care Europa poate fi un pionier către neutralitatea emisiilor, păstrând, în același timp, competitivitatea industriilor sale, prin investiții în soluții tehnologice realiste. Această tranziție necesită, de asemenea, o mai mare extindere a inovațiilor tehnologice în sectoarele energiei, clădirilor, transporturilor, industriei și agriculturii.
Înfiinţată în anul 1998, Vertis Environmental Finance, cu sediul la Budapesta (Ungaria), se ocupă cu tranzacţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Compania lucrează cu peste 300 de operatori de aeronave şi cu peste 800 de clienți industriali, cu instalații în întreaga UE, din domeniul producerii de energie electrică și în diferite sectoare industriale, toate funcționând în cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii. Prin activitatea sa, Vertis a reuşit reducerea emisiilor de CO2 cu 20 milioane tone, prin tranzacţionarea a peste un miliard de certificate EUA şi 150 milioane certificate CER şi ERU (n.r. – certificate care atestă reducerea emisiilor de carbon, potrivit Protocolului de la Kyoto). Vertis deţine birouri la Bruxelles, Madrid, Varşovia şi Budapesta.