Acasă Economie Aviz autorităților române: FMI cere proiecte masive de investiţii, pe fondul ratelor scăzute ale dobânzilor

Aviz autorităților române: FMI cere proiecte masive de investiţii, pe fondul ratelor scăzute ale dobânzilor

de M G

Ţările din întreaga lume ar trebui să folosească pandemia de coronavirus (COVID-19) ca o oportunitate pentru a investi în infrastructura publică şi în alte proiecte care beneficiază de pe urma ratelor scăzute ale dobânzilor, se arată într-un raport publicat de Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters, preluat de Agerpres. Un îndemn de care și România ar trebui să țină seama! Astfel, ar putea împrumuta miliarde și miliarde de euro, la dobânzi foarte atractive, pentru a investi, de exemplu, în infrastructură (de la școli, grădinițe și spitale, la șosele, autostrăzi și căi ferate).

Potrivit FMI, statele ar trebui să-şi întărească și sistemele de asigurări sociale pentru a revigora creşterea economică, după atenuarea epidemiei.

„Pandemia din 2020 a întărit şi a scos în evidenţă urgenţa şi necesitatea unor acţiuni de politică fiscală. Ratele scăzute ale dobânzilor reprezintă o oportunitate pentru investiţii publice de calitate pe plan global, pentru a stimula creşterea economică”, se arată în raportul FMI.

Luna trecută, FMI previziona un declin de 3% al economiei mondiale în 2020, ca rezultat al pandemiei, dar avertiza că previziunile „sunt extrem de nesigure”, iar scăderea ar putea fi chiar mai accentuată.

Sunt esenţiale investiţiile în sistemele de sănătate, infrastructură, tehnologii nepoluante, educaţie şi cercetare, pentru a îmbunătăţi creşterea productivităţii, care este pe un trend descendent, informează instituţia financiară mondială.

O moderare a acumulării de capital în ultimul deceniu a încetinit creşterea economică, de aceea modernizarea infrastructurii în economiile dezvoltate şi rezolvarea necesităţilor legate de infrastructură şi alte obiective de dezvoltare sustenabilă în ţările în curs de dezvoltare sunt, de asemenea, cruciale şi ar trebui acum prioritizate, susţine FMI.

În timpul crizelor financiare anterioare, măsurile fără precedent adoptate pe plan global pentru stimularea creşterii au venit prea târziu şi nu au fost bine ţintite, apreciază FMI, adăugând că ele ar fi putut stimula consumul şi investiţiile prin aşteptările inflaţioniste mai ridicate şi ratele mai scăzute ale dobânzilor.

din aceeasi categorie