Acasă MediuDezvoltare Durabila Avantajele și dezavantajele dezastrului Programului Rabla pentru Electrocasnice

Avantajele și dezavantajele dezastrului Programului Rabla pentru Electrocasnice

de L M

Dezastrul Programului Rabla pentru Electrocasnice a fost oportun pentru ministrul Mediului, care, în acest fel, a scăpat de acuzația de încălcare a legii pe care singur a dat-o. Un ordin referitor la program semnat de chiar ministru efectiv interzice înscrierea persoanelor fizice înainte de finalizarea listei cu comercianții validați. Rămâne de văzut care va fi concluzia la care va ajunge Corpul de Control de la Ministerul Mediului după verificările dispunse de ministrul de resort la AFM. Între timp, a fost numit un nou șef la Administrația Fondului pentru Mediu, după ce „fostul” a plătit pentru situația la care a contribuit din plin.

Amânarea înscrierii persoanelor fizice în Programul Rabla pentru Electrocasnice cu doar câteva minute înainte de debut a supărat extrem, astfel că ministrul Mediului a cerut prim-ministrului revocarea din funcție a președintelui Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). La doar doar 2 zile de la incident, șeful a fost înlocuit cu un secretar de stat din Ministerul Mediului, cel care coordona Departamentul Ape, Andrei Ștefan Cazacu. Prin înlăturarea din funcție a fostului, „paguba” nu-i prea mare, având în vedere că posul era ocupat de un reprezentant PMP.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, s-a arătat de-a dreptul revoltat de atitudinea fostului șef al AFM. A susținut, pentru Focus Energetic, că s-a interesat de mai multe ori despre valabilitatea și viabilitatea aplicației informatice pentru persoane fizice, mai ales că ceruse ca AFM să utilizeze un nou soft față de anii trecuți, mai „prietenos” cu utilizatorii. Chiar și în perioada imediat premergătoare deschiderii sesiunii de înscriere a populației, Dan-Cătălin Vatamanu, fostul șef, a dat asigurări că softul funcționează, astfel că pe 15 decembrie, data asumată de ministrul Mediului, se va deschide sesiunea de înscriere. Mircea Fechet a susținut că a fost informat despre imposibilitatea de a demara procesul de înscriere cu foarte puțin înainte de ora stabilită pentru aceasta. Ministrul nu a dat detalii despre ce probleme au fost invocate, dar a precizat că a trimit Corpul de Control pentru a stabili care au fost cauzele care au amânat, pe termen nedefinit, demararea efectivă a programului.

Interdicție prin Ordin

Ce nu a spus ministrul este mai grav. Această situație nefericită pentru populație a venit „mănușă” pentru demnitar, care, dacă înscrierile ar fi început, ar fi avut parte de o situație nelegală extremă.

Mai exact, Ghidul de finanțare a programului a fost modificat prin Ordinul nr. 2200 din 10 decembrie și publicat în Monitorul Oficial pe 14 decembrie 2020. Ordinul este semnat de chiar ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. Prin modificările aduse s-a stabilit că „numai după publicarea listei cuprinzând comercianții validați, înscrierea persoanei fizice în cadrul programului se realizează în aplicația informatică, prin crearea unui cont de utilizator pe baza adresei de e-mail sau a unui sms de confirmare”. Modificarea vizează art. 16, alin (1) din Ghidul de finanțare.

Până la data de 15 decembrie 2020, ora 12.00, AFM nu a publicat nicio listă cu comercianți validați; nu este publicat nimic nici acum. De altfel, nici nu ar fost legal, pentru că perioada de înscriere a comercianților în program se termină pe 31 decembrie 2020.

De la acest termen au plecat și divergențele între Ministerul Mediului, AFM și Focus Energetic. Publicația noatră a susținut că acest termen pentru comercianți împinge derularea programului pentru persoane fizice în 2021, astfel că avem de a face cu o amânare față de declarațiile oficiale ale ministrului Fechet. Focus Energetic a susținut că o listă parțială ar fi creat avantaje anticoncurențiale pentru primii comercianți validați.

E drept, programul, cu mare priză la populație, a fost anunțat în plină campanie electorală, iar data de 15 decembrie pentru înscrierea populației cu doar câteva zile înainte de vot. Oficialii de resort s-au simțit obligați să precizeze că programul se va desfășura potrivit declarațiilor ministrului Mediului, iar o listă cu comercianți validați va fi publicată înainte de această dată.

Culmea este că Ministerul Mediului, ministrul Mediului, au acționat contrar declarațiilor oficiale făcute și au promovat o modificare de Ghid prin care nu se permitea înscrierea în program fără aprobarea, în prealabil, a comercianților din program. Și totuși, ministrul Fechet s-a arătat indignat pentru situația creată, care l-a scăpat de la încălcarea legii pe care singur a semnat-o. Puțin probabil ca ministrul să nu știe ce a semnat.

 

din aceeasi categorie