Acasă Analize Autoritățile pregătesc prelungirea cu 2 ani a mandatelor la ANRE

Autoritățile pregătesc prelungirea cu 2 ani a mandatelor la ANRE

de M G

Mandatele a patru dintre membrii conducerii Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) expiră anul acesta. Se pare că în Coaliție s-ar fi agreat ca mandatele să fie prelungite cu doi ani.

Reamintim, pe 18 octombrie 2017 au fost numiți, de către Parlament, 4 membri ai Comitetului de Reglementare al ANRE: Dumitru Chiriță (președinte), Zoltan Nagy-Bege (vicepreședinte), Cornelia Sulger și Gabriel Gheorghe (membri). Comitetul de Reglementare este format din 7 membri, numiți pe 5 ani. În octombrie anul acesta, celor 4, numiți în octombrie 2017, li se termină mandatul.

Coaliția la Guvernare ar vrea ca, în continuare, președintele ANRE să fie din partea PSD, un vicepreședinte – din partea UDMR, iar al doilea vicepreședinte – din partea PNL. De altfel, Mircea Man, susținut de PNL, este vicepreședinte din iunie 2020. În aceeași ședință, din iunie 2020, parlamentarii au aprobat şi numirea lui Marian Neacşu şi Valeriu Steriu (susținuți de PSD) ca membri în Comitetul de reglementare al ANRE. Locul lui Marian Neacșu, acum secretar general al Guvernului, a fost luat de Alexandru Stănescu, care, apoi, și-a dat demisia, iar comisiile de specialitate din Parlament l-au propus pe Iulian Iancu în locul acestuia. De remarcat, Iulian Iancu va fi membru al Comitetului de Reglementare al ANRE pentru perioada rămasă din cei 5 ani pe care, inițial, îi avea Marian Neacșu (adică până în iunie 2025).

Astfel, 3 membri ai conducerii ANRE (1 vicepreședinte și 2 membri) au mandate până în iunie 2025, iar altor 4 membri (președintele, 1 vicepreședinte și 2 membri) li se termină mandatele anul acesta.

Se pare că problema pleacă de la UDMR: nu au cu cine să-l înlocuiască pe Zoltan Nagy-Bege! Activitatea acestuia chiar este apreciată de către majoritatea actorilor din piață. Președinții celor două comisii de specialitate din Senat și Camera Deputaților (Lorant Antal și Sandor Bende) nu agreează ideea de a-și părăsi posturile din Parlament. Pe de altă parte, legislația internă, precum și Regulamentul european 943 din 2019 precizează că membrii conducerilor reglementatorilor din energie pot fi realeși o singură dată. Iar Zoltan Nagy este la al doilea mandat de vicepreședinte al ANRE.

Totuși, cea mai mare problemă o ridică actuala criză energetică! Coaliția la guvernare, mulțumită sau nemulțumită de activitate ANRE, pare că a ajuns la o singură concluzie: cei ce au condus ANRE de la începutul crizei, să conducă până ce criza ia sfârșit! În piață se vorbește că prețurile la energie electrică și gaze naturale vor rămâne la fel de mari încă, probabil, doi ani, cât se preconizează că va dura și războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Astfel, Coaliția se pare că a aprobat, iar autoritățile pregătesc un act normativ prin care să se prelungească cu 2 ani mandatele membrilor Comitetului de Reglementare al ANRE!

Așa se rezolvă toate: UDMR are, în continuare, un vicepreședinte apreciat de piață, iar criza energetică va fi gestionată de același Comitet de Reglementare al ANRE!

din aceeasi categorie

1 comentariu

dragostin catalin iunie 20, 2022 - 9:17 am

tocmai pentru ca este criza, trebuie „altceva” si care, neaparat sa nu aibe nici o legatura cu PSD, PNL, UDMR si altii asemenea….parca ANRE ar fi trebuit sa fie o institutie apolitica ?…sau gresesc ?
…pur si simplu adusi experti in energie (si sunt destui), care nu sunt afiliati politic si indeplinesc criteriile / statutul ANRE pentru angajare in posturi de conducere

Comments are closed.