Acasă MediuDezvoltare Durabila Autoritățile cu ochii pe importurile de gunoaie

Autoritățile cu ochii pe importurile de gunoaie

de L M

Ministrul Mediului dă asigurări că există metode prin care să fie identificate containerele pline cu gunoaie aduse în țară în mod ilegal. Principala poartă de intrare în România o reprezintă porturile de la Marea Neagră, astfel că ministrul Mediului a fost în Portul Constanța Sud-Agigea, unde a văzut containere pline cu gunoaie de tot felul pe post de plastice pentru reciclare.

„Suntem în faza în care putem să identificăm acele containere care conţin deşeuri şi prin care se încearcă introducerea în ţară a acestor cantităţi în mod ilegal. Aş vrea să felicit Garda de Mediu Constanţa şi Garda Naţională pentru acţiunile de succes în port”, a declarat, joi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, cu ocazia unei vizite efectuate în judeţul Constanţa. Ministrul a spus că „sunt verificate anumite categorii de bunuri (n.r. – importate). Unele sunt suspecte din start și acolo se fac verificări”, a precizat demnitarul.

„În paralel este nevoie, însă, de mai multă atenţie pe ceea ce înseamnă ecologizare, control pe depozitare ilegală de deşeuri în tot judeţul Constanţa. Aceste activităţi vor fi intensificate, vor fi mai multe controale şi mai prompte intervenţiile Gărzii de Mediu, pentru că avem nevoie de un judeţ curat, de localităţi curate. Avem nevoie de intervenţii în cazul în care persoane fizice, persoane jurice sau autorităţi locale nu respectă legea, în ceea ce priveşte depozitarea deşeurilor”, a susţinut Tanczos.

Ministrul Mediului a adăugat că a solicitat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa să scurteze procesele de autorizare şi să sprijine autorităţile locale şi companiile care solicită acorduri de mediu sau avize.

În ultima perioadă, autoritățile au scos la iveală un adevărat asalt al gunoaielor asupra României. Fenomenul se înregistrează de când țările asiatice au limitat importul de deșeuri, astfel că gunoaiele au început să fie direcționate către zone mai permisive și unde costurile de depozitare la groapă sunt mai mici decât cele de reciclare. E drept că s-au găsit și companii românești care să facă aceste importuri mascate.

 

din aceeasi categorie