Acasă MediuDezvoltare Durabila Autobuze electrice cumpărate cu bani din CO2

Autobuze electrice cumpărate cu bani din CO2

de L M

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) este în bani și trece la cheltuieli. După ce Guvernul i-a dat pe mână fondurile din vânzarea certificatelor CO2 ale statului, AFM vrea să subvenționeze masiv transportul public de persoane. Lozul câștigător aparține Bucureștiului, cu cea mai mare sumă ce poate fi alocată, prin prisma numărului de locuitori. Rămâne de văzut cum se va concretiza acest proiect, mai ales că Primăria Capitalei de chinuie de multă vreme să cumpere niște autobuze, licitația fiind cotestată constant.

Ministerul Mediului a pregătit un proiect de ordin pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind îmbunătățirea calității aerului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puțin poluante în transportul public local de persoane.

Obiectul programului îl reprezintă achiziționarea de autobuze noi electrice, autobuze noi electric hibride, autobuze noi alimentate cu GNC (n.r. – gaz natural comprimat) și troleibuze noi, prin finanţarea nerambursabilă acordată din Fondul pentru mediu, din sumele obținute în urma scoaterii la licitație a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (GES), se arată în Referatul de aprobare a actului normativ.

Finanţarea programului se realizează din veniturile rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încasate la Fondul pentru mediu, în limita creditelor de angajament şi creditelor bugetare prevăzute cu această destinaţie prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii. Programul are caracter multianual şi se desfăşoară la nivel naţional.

Condițiile de finanțare sunt foarte generoase. Ele pot reprezenta până la 80% din prețul de achiziție al autobuzului/troleibuzului. Suma maximă finanțată în funcție de numărul de locuitori. Astfel, pentru localități cu 35.000 – 200.000 locuitori, bugetul maxim va fi de 20 milioane de lei; pentru localități de 200.001 – 400.000 locuitori, bugetul maxim va fi de 110 milioane de lei; iar pentru localități de peste 400.001 locuitori, bugetul maxim va fi de 340 milioane de lei. Nu se precizează sursa care va indica numărul populației, dar, marele câștigător, de departe este Bucureștiul, singurul oraș din țară care are peste 400.000 de locuitori. Dacă se iau în calcul datele Institutului Național de Statistică.

Beneficiarii proiectului au și obligații. Prima se referă la neexistența datoriilor la bugetele statului. Altul – serviciul public de transport să fie delegat unui operator intern. Iar localitatea să aibă Plan de Mobilitate Urbană Durabilă.

Proiectul va fi monitorizat timp de 3 ani, iar vehiculele cumpărate cu bani de la AFM vor trebui să fie înmatriculate permanent pe toată această perioadă. În plus, vehiculele vor trebui să fie asigurate CASCO în tot acest timp, ceea ce presupune un cost substanțial din partea beneficiarului. „Este interzisă înstrăinarea sau grevarea cu sarcini a autovehiculului nou achiziționat în cadrul programului, în perioada de monitorizare”, se arată în Ghidul de finanțare.

Pentru a accede în Program, cererile de finanțare vor fi evaluate de la 0 la 100 de puncte. „Selecția se face în ordine descrescătoare a punctajului obținut, în limita bugetului alocat programului. În caz de egalitate a punctajului între solicitanți, bugetul alocat se va împărți în mod egal acestora”, se stabilește prin Ghid.

Ca de obicei, contractul pentru finanţare nerambursabilă intră în vigoare la data semnării acestuia și își încetează valabilitatea odată cu sfârșitul perioadei de monitorizare a proiectului. Durata de realizare a proiectului, stabilită în cadrul contractului pentru finanţare nerambursabilă, nu poate depăşi 24 de luni. Prin excepţie, durata de realizare a proiectului poate fi prelungită cu acordul Comitetului director al Autorităţii. Aceasta se calculează de la data semnării contractului de furnizare bunuri”, precizează Ghidul, probabil luând în calcul licitațiile pline de contestații.

din aceeasi categorie