Acasă Economie Austriecii “dau flit” Bruxeless-ului: semnează cu Gazprom  

Austriecii “dau flit” Bruxeless-ului: semnează cu Gazprom  

de GM

conducta petrolCompaniile Gazprom şi OMV urmează să semneze săptămâna viitoare un acord pentru înfiinţarea unei companii mixte, care va fi responsabilă pentru construirea secţiunii din Austria a conductei South Stream, cu ocazia vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin în Austria, a declarat consilierul prezidenţial rus Yuri Ushakov, transmite RIA Novosti, preluată de Agerpres. Reamintim, Comisia Europeană a avertizat că va lansa proceduri de infringement împotriva ţărilor UE participante la South Stream, dacă nu vor lua măsuri pentru corelarea acordurilor interguvernamentale cu reglementările comunitare. “Acordurile bilaterale pentru construcţia gazoductului South Stream, încheiate între Rusia, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croaţia şi Austria, încalcă legislaţia UE şi trebuie renegociate de la zero”, potrivit Comisiei Europene, relatează EuroActiv.com. Mai mult, Comisia Europeană (CE) a cerut Sofiei să suspende construirea gazoductului South Stream pe teritoriul bulgar, argumentând că Bulgaria nu a respectat reglementările europene în domeniul pieţelor publice. Rusia a denunţat suspendarea construcţiei gazoductului South Stream, susţinând că aceasta a fost impusă Bulgariei de către Uniunea Europeană în cadrul adoptării voalate de sancţiuni economice împotriva Moscovei, transmite AFP. Această suspendare constituie „o trecere pe furiş la sancţiuni economice împotriva Rusiei”, a declarat pentru agenţia de presă Itar-Tass ambasadorul rus la UE, Vladimir Chijov. „Există indicii directe care arată că acţiunile Comisiei Europene cu privire la South Stream sunt direct legate de criza din Ucraina”, a mai spus ambasadorul. Ceea ce înseamnă că, practic, Viena “dă flit” Bruxellesului în privinţa relaţiilor cu Gazprom şi, implicit, cu Rusia.

“În cadrul acestei vizite (n.r. – a lui Vladimir Putin la Viena), în data de 24 iunie va fi semnat un acord al acţionarilor pentru compania mixtă South Stream Austria”, a spus Yuri Ushakov.

Acest document, care precizează mai multe chestiuni administrative, de genul structurii şi managementului companiei, urmează să fie parafat de directorul grupului energetic rus Gazprom, Alexei Miller, şi omologul său de la OMV, Gerhard Roiss.

De asemenea, ministrul sârb de Externe, Ivica Dacic, a declarat că autorităţile de la Belgrad nu văd niciun motiv pentru a opri proiectul South Stream, adăugând că acesta este o prioritate naţională pentru Serbia.

Restricţii americane

Realizarea proiectului Yamal Gaze Naturale Lichefiate ar putea fi împiedicată de o eventuală decizie a Statelor Unite de a restricţiona exportul tehnologiilor de vârf către industria rusă, scrie agenţia RIA Novosti, citând o declaraţie acordată publicaţiei Financial Times de Yves-Louis Darricarrere, directorul grupului francez Total, ce deţine 20% din acţiunile proiectului.

“Avem nevoie de tehnologii americane, din acest motiv dorim cooperare, nu confruntare”, a indicat directorul companiei franceze.

Proiectul prevede construirea unei uzine de lichefiere a gazelor naturale cu o capacitate de 16,5 milioane de tone de GNL (Gaze Naturale Lichefiate) pe an, ce va fi alimentată de zăcământul de la Yuznîi Tambei, un terminal maritim de GNL şi un aeroport la Sabetta (în nord-estul peninsulei ruse Yamal), plus constituirea unei flote de nave metaniere capabile să navigheze în condiţiile din zona arctică. Costul total al proiectului se ridică, astfel, la 26,9 miliarde de dolari.

Preşedintele companiei Novatek, principalul producător privat de gaze din Rusia, a declarat că, deocamdată, sancţiunile instituite de statele occidentale împotriva Rusiei pe fondul crizei ucrainene nu au afectat investiţiile în acest proiect. Însă directorul grupului Total afirmă că acest lucru s-ar putea întâmpla dacă eventuale noi sancţiuni occidentale împotriva Rusiei ar viza şi transferul de tehnologie.

South Stream oprit, nu anulat

Comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, a declarat că proiectul South Stream nu este anulat, ci oprit până când se va ajunge la înţelegere legală comună între Bulgaria şi Uniunea Europeană, relatează agenţia BTA.

Reacţionând la comentariile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, despre South Stream, Oettinger a declarat, într-o conferinţă de presă la Bruxelles: ”Acum, dl Lavrov este parte a jocului. Ani de zile noi am avut contacte periodice cu partenerii noştri ruşi în legătură cu South Stream. Probabil că acesta este un semnal că energia face parte din jocul politic şi că nu reprezintă doar o chestiune de infrastructură şi un sector economic”, a afirmat Oettinger.

Întrebat în legătură cu relatările din media bulgare potrivit cărora lucrările la conductă continuă, în pofida ordinului lui Plamen Oreşarski, Oettinger a afirmat că are încredere în premierul bulgar, care spune că proiectul South Stream este oprit până când se va ajunge la o înţelegere legală comună şi la un angajament clar între Bulgaria şi Uniunea Europeană.

Cu această ocazie, Oettinger a subliniat faptul că există trei principale chestiuni legale referitoare la Bulgaria şi South Stream şi că ele au legătură cu mediul, piaţa internă şi concurenţa.

”N-avem nimic împotriva South Stream. Toate infrastructurile sunt acceptabile. South Stream este un nou sistem de conducte pentru relaţiile deja existente în domeniul gazului. Suntem obiectivi şi neutri. South Stream ţine în primul rând de investitori şi în al doilea rând de statele membre ale UE”, a declarat Oettinger.

”Dar, a adăugat el, trebuie să verificăm dacă South Stream este în conformitate cu reglementările noastre europene. Prin urmare, verificăm existenţa unor acorduri interguvernamentale şi unele dintre ele nu sunt în conformitate, iar noi am cerut un mandat din partea statelor membre în cauză, pentru a negocia în interesul acelor state membre, pentru a ajunge la unele schimbări în acele acorduri, în scopul de a evita problemele de ordin legal”. ”Există reguli clare şi există şi excepţii. A fost la fel şi în cazul Nord Stream. Noi suntem flexibili, dar partenerii noştri şi investitorii trebuie mai întâi să accepte regulile noastre”, a conchis comisarul european pentru Energie.

Conducta South Stream ar urma să se întindă pe o lungime 2.446 km, începând din Rusia via Marea Neagră, până în Bulgaria, de unde se va împărţi în două, o parte îndreptându-se spre Serbia, Ungaria şi Austria (ajungând până în oraşul Baumgarten, unde există cel mai mare depozit de gaze european), cealaltă spre Grecia şi Italia. Gazoductul va avea o capacitate de 63 miliarde metri cubi pe an şi ar urma să intre în exploatare în 2015. Acţionarii South Stream sunt Gazprom (50%), Eni – Italia (20%), Wintershall – Germania şi EDF – Franţa (câte 15% fiecare).

Pentru Gazprom, proiectul South Stream are rolul de a diversifica rutele de export către Europa. În prezent, cea mai mare parte din gazul rusesc vândut în Europa trece prin Ucraina. Disputele dintre Kiev şi Moscova privind preţul gazelor şi tarifele de transport au afectat de mai multe ori livrările de gaze către Europa. În prezent, Rusia a sistat livrările către Ucraina, iar Europa se pregăteşte să fie afectată de această situaţie.

De remarcat, Gazprom a încheiat un acord pentru exceptarea de la legislaţia europeană privind «Al treilea pachet energetic» pentru proiectul Nord Stream (gazoductul ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică) şi consideră că South Stream poate să beneficieze la rândul său de o astfel de excepţie. Acest pachet legislativ reglementează piaţa gazelor şi a electricităţii din UE. Legea prevede, în principal, separarea producţiei de energie de distribuţie, asigurarea accesului terţului la reţea şi înfiinţarea unei autorităţi naţionale de reglementare în fiecare stat membru, precum şi a unei agenţii pentru cooperarea autorităţilor de reglementare în energie.

 

 

 

din aceeasi categorie