Acasă Stiri ExterneEuropa Austria reia controlul asupra OMV

Austria reia controlul asupra OMV

de M G

Alfred STERN

Parcă pe principiul sloganului pentru Brexit, ”Take back control”, Consiliul de supraveghere al OMV l-a numit pe austriacul Alfred Stern în funcţia de preşedinte al Comitetului Executiv şi director general al companiei în locul neamțului Rainer Seele. De altfel, Focus Energetic a anunțat de acum aproximativ șase săptămâni că Stern îi va lua locul lui Seele la conducerea executivă a OMV (https://www.focus-energetic.ro/in-razboiul-conducerii-omv-a-invins-consiliul-de-supraveghere-pleaca-directorul-general-rainer-seele-73885.html). Alfred Stern este, în prezent, membru al Comitetului Executiv OMV pentru Chimice şi Materiale, după ce a fost director general al Borealis, combinatul petrochimic al OMV. De altfel, și președintele Consiliului de Supraveghere, Mark Garett, a condus Borealis timp de 11 ani. Ceea ce presupune că și politica OMV se va modifica. Dacă Rainer Seele era mai mult om de vâzări de gaze naturale (provenea de la Wintershall, compania care aducea gaze rusești și în România), actuala conducere pare mai mult concentrată pe petrochimie, pe prelucrarea petrolului și a gazelor naturale. Ceea ce pune sub semnul întrebării afacerile din zona de producție și transport al gazelor, de la cele cu Gazprom (conducta Nord Stream 2, zăcământul Urengoy), până la proiectul Neptun Deep din zona economică exclusivă a României la Marea Neagră.

Potrivit unui comunicat al OMV, Alfred Stern a acceptat numirea la conducerea companiei. El va prelua funcţia de la 1 septembrie 2021 şi va avea un mandat de trei ani, cu posibilitate de prelungire încă doi ani, sub rezerva acordului reciproc. Actualul preşedinte al Comitetului executiv şi director general al OMV, Rainer Seele, va demisiona din funcţia pe care o deţine în Comitetul executiv, de comun acord, la data de 31 august 2021. Inițial se anunțase că Rainer Seele nu va folosi opţiunea de prelungire a mandatului pentru un an suplimentar, astfel că actualul său mandat se va încheia automat la 30 iunie 2022. Austriecii n-au mai avut răbdare încă un an!

„Aş dori să mulţumesc tuturor membrilor Consiliului de supraveghere pentru discuţiile constructive din ultimele săptămâni. Mulţumirile mele speciale trebuie să îi revină lui Rainer Seele pentru realizările sale în remodelarea companiei. Împreună cu echipa sa din Comitetul executiv, el a realiniat ferm portofoliul OMV, crescând semnificativ profitabilitatea şi punând astfel cele mai bune baze pentru transformarea care are deja loc. Achiziţia Borealis a însemnat, de asemenea, că a făcut primul pas important, remarcabil, în acest proces de transformare”, a declarat Mark Garrett, preşedintele Consiliului de supraveghere al OMV.

La rândul său, Alfred Stern a dat asigurări că va continua demersurile pentru creşterea în continuare a companiei. „Grupul OMV, cu toţi membrii săi, este o companie cu un potenţial imens, cunoştinţe de anvergură şi angajaţi de primă clasă. Prin urmare, există bazele ideale pentru viitoarea transformare. Tranziţia în sectorul energetic va duce la schimbări în contextul diferitelor pieţe şi sectoare, dar acestea vor fi diferite şi vor evolua cu viteze diferite. Vom trece în mod activ la decarbonizarea afacerii noastre şi vom fi proactivi în folosirea schimbărilor respective asupra întregului portofoliu de produse, inclusiv economia circulară, pentru a continua cu succes creşterea noastră profitabilă şi durabilă”, a declarat viitorul director general al OMV.

Alfred Stern s-a născut în Styria (Austria), în 1965, este însurat şi are doi copii.

Astfel, se termină mult mai repede o perioadă destul de agitată la vârful OMV. În ultimii ani, între Rainer Seele și o parte dintre membrii Consiliului de Supraveghere (CS) au tot fost ”frecușuri”. Mai mult, din anul 2019, de când președinte al CS a devenit australianul Mark Garrett, fost președinte-director general la Borealis timp de 11 ani, tensiunile s-au acutizat. Presa austriacă a și numit această luptă la vârf ca fiind ”un duel între doi mascului alfa”. Practic, era clar că unul dintre cei doi trebuia să plece. Pleacă directorul general.

Seele este CEO al OMV din luna iunie 2015. Recent, grupul la care statul austriac deţine 31,5% din acţiuni, a început să fie criticat, după ce în presă au apărut informaţii referitoare la presupuse inadvertenţe cu prilejul preluării pachetului majoritar de acţiuni la compania de produse chimice Borealis, precum şi cu privire la spionarea ONG-urilor care se ocupă cu protecţia mediului.

În plus, anul trecut, împotriva lui Rainer Seele a fost depusă o plângere la parchetul anticorupție din Austria, în care directorul general al OMV este acuzat de abuz de încredere, acceptare de foloase și încălcarea legislației corporative în legătură cu tranzacția prin care OMV a preluat 39% din acțiunile Borealis, companie în care deținea deja 36%. OMV a cumpărat acțiunile de la fondul de investiții Mubadala Investment Company din Abu Dhabi, iar publicația austriacă Kurier scria despre zvonurile din industria petrolieră potrivit cărora OMV ar fi plătit o sumă supraevaluată grupului din Emiratele Arabe Unite. Autorul anonim al plângerii susține, potrivit publicației, că prejudiciul estimat produs companiei OMV ar fi de un miliard de euro.

Tot anul trecut, Consiliul de Supraveghere al grupului a ordonat o verificare a cheltuielilor de călătorie ale directorului general Rainer Seele între anii 2017 și 2019, precum și activitățile de sponsorizare. Site-ul dossier.at anunța că Seele a utilizat avioane private, spunând că au costat compania 400.000 de euro din 2016. Pe de altă parte, același site arăta că acordul de sponsorizare al OMV cu clubul rus de fotbal Zenit din Sankt Petersburg a costat 25 de milioane de euro. De remarcat, Zenit este echipa de suflet a lui Vladimir Putin. De asemenea, concernul Gazprom este principalul sponsor al echipei. Mai mult, fostul director general adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev, a devenit președintele clubului Zenit. Rainer Seele are o relație apropiată și îndelungată cu Gazprom, cu Medvedev, dar și cu Putin. De altfel, în anul 2018, preşedintele rus Vladimir Putin i-a oferit lui Seele decoraţia “Ordinul Prieteniei”, pentru eforturile depuse în domeniul energiei. Premiul i-a fost acordat șefului OMV pentru “intensificarea cooperării şi prieteniei cu Rusia”, se arăta în decretul prezidenţial semnat de Putin. Tocmai datorită prieteniei dintre neamț și ruși, OMV încearcă să preia aproximativ 25% din acțiunile la unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze din Siberia, de la Urengoy. De asemenea, Seele a reușit să impună participarea OMV și în acționariatul conductei Nord Stream 2, care va transporta gazele Gazprom din Rusia spre Europa, prin Marea Baltică, ocolind Ucraina.

Cum sunt zvonuri că OMV nu are bani să cumpere atât acțiunile la Borealis, cât și acțiunile la Urengoy, se pare că austriecii caută bani. O variantă avansată de presa austriacă este aceea ca arabii de la Mubadala să preia Petromul românesc.

Pe de altă parte, OMV, prin Petrom, este implicat în proiectul Neptun Deep, de extragere a gazelor naturale din zăcăminte la mare adâncime din Marea Neagră, operațiune costisitoare și pentru care nu se știe dacă austriecii au banii necesari.

Cum conducerea OMV este asigurată de doi foști directori generali la Borealis (Mark Garett și Alfred Stern), pare că și politica de afaceri a companiei va suferi modificări. Ceea ce ar putea pune sub semnul întrebării continuarea operațiunilor la Marea Neagră. Neptun Deep, un zăcământ estimat la 48 – 84 miliarde mc de gaze, deținut în mod egal de Petrom și ExxonMobil (acțiuni pentru care ”se bate” Romgaz să le preia), așteaptă decizia finală de investiție. Dar care nu se va lua până ce legea offshore nu va fi modificată, astfel încât să susțină investiția. Iar modificarea legii pare că nu se va întâmpla în curând!

OMV, cea mai mare companie industrială din Austria și unul dintre puținii săi actori mondiali, asigurând mii de locuri de muncă bine plătite și contribuind la dividende considerabile la bugetul federal, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

din aceeasi categorie