Acasă Analize Auchan, pe urmele ”băieților deștepți” din energie

Auchan, pe urmele ”băieților deștepți” din energie

de M G

Lanțul de hipermarketuri Auchan pare să o fi luat pe urma ”băieților deștepți” din energie, Energy Holding și Alpiq, în disputa sa cu furnizorul Getica.

Reamintim, după ce Hidroelectrica a intrat în insolvență, Alpiq și Energy Holding, printre alții, au cerut despăgubiri pentru energia pe care nu au mai primit-o de la cel mai mare producător intern de energie. De remarcat, instanțele au respins pretențiile acestor companii.

Getica, la momentul intrării în insolvență cel mai mare furnizor de energie pe piața concurențială, acum al patrulea cel mai mare furnizor, companie cu acționariat 100% românesc, pare că se confruntă cu aceeași problemă ca și Hidroelectrica: Auchan cere bani pentru energia pe care nu a mai primit-o de la Getica.

Administrator judiciar, Prime Insolv Practice, a respins cererea de creanță a Auchan, în valoare de aproape 23,4 milioane de lei, ” ca fiind nedatorată”. Practic, din informațiile vehiculate în piață, Auchan a refuzat renegocierea contractului la electricitate, și-a găsit alt furnizor, dar a cerut să intre la masa credală cu suma reprezentând diferența între contractul cu Getica și cel cu noul furnizor. Cum administratorul judiciar a respins cererea Auchan, lanțul de magazine a formulat în instanță o contestație împotriva tabelului preliminar de creanţe al furnizorului.

Potrivit Prime Insolv Practice, creanța totală cerută de creditorii Getica a fost de 251 milioane de lei și a aceeptat 201 milioane de lei (practic, a respins creanțe în valoare de aproape 50 milioane de lei). Pe lângă Auchan, Prime Insolv Practice a respins și creanțe în valoare de 9,2 milioane lei către City Insurance, 1,5 milioane lei către Chimcomplex, 8,2 milioane lei către Distribuție Energie Electrică România (DEER), 1,28 milioane lei către Distribuție Energie Oltenia.

Cele mai mari datorii ale Getica sunt către ANRE (2,93 miliaone lei reprezentând contribuții pentru licența deținută) și Transelectrica (12 milioane lei).

din aceeasi categorie