Acasă MediuDezvoltare Durabila Atenție beneficiari Casa Verde 2016: Verificați site-ul AFM ca să nu rămâneți fără bani!

Atenție beneficiari Casa Verde 2016: Verificați site-ul AFM ca să nu rămâneți fără bani!

de L M

casa-verdeCei care au aplicat în cadrul Programului Casa Verde 2016 trebuie să se uite urgent pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (www.afm.ro) ca să verifice dacă dosarele le-au fost respinse sau nu. Termenul de contestare a deciziei AFM este foarte strâns, primul expirând pe 15 mai. Din analiza primelor 2.100 de dosare, mai mult de 27% au fost respinse. Partea urâtă este că AFM nu spune nimic despre rezultatele analizării primelor proiecte, chiar dacă, prin Ghidul de finanțare, nu are obligația de a anunța personal potențialii beneficiari. Având în vedere interesul enorm manifestat, când oamenii au stat cu zilele ca coadă ca să-și depună dosarele, AFM ar fi putut da dovadă de minimă eleganță și să emită măcar un comunicat de presă.

AFM a postat pe site-ul instituției rezultatele analizei dosarelor de subvenționare din cadrul Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, sesiunea 10 octombrie – 24 octombrie 2016. Până acum, au fost analizate câte 50 de dosare din fiecare județ și municipiul București, fiind respinse 572 dintre acestea. Cele mai multe dosare respinse s-au înregistrat în județul Ialomița, 30 din cele 50 analizate. Cele mai multe dosare au fost respinse pentru că adresa din cartea funciară nu corespunde cu cea din nomenclatorul stradal sau extrasul de carte funciară nu era în original sau copie legalizată și nici fără semnătură și ștampilă valabile. Topul județelor cu dosare respinse este completat de Constanța, cu 26 proiecte, și Tulcea, cu 25 de dosare. Cele mai puține dosare respinse s-au înregistrat în Argeș și Botoșani, cu câte 3 proiecte respinse. În București, au fost respinse 6 dosare de finanțare.

„Solicitanţii respinşi pot contesta Decizia Comitetului Director. Contestaţiile se depun în conformitate cu prevederile art. 19 alin. (1) din Ghidul de Finanţare, în termen de 10 zile lucrătoare, până în 15.05.2017 inclusiv şi pot fi transmise prin orice modalitate care asigură confirmarea recepţionării acestora în interiorul perioadei de contestaţii, iar în cazul în care sunt transmise pe e-mail, adresa este ionela.ivan@afm.ro. Precizăm că nu se vor lua în considerare completările sau înlocuirea documentelor componente ale dosarului depus iniţial, cu documente depuse ulterior”, se arată în postarea de pe site-ul AFM. Pentru dosarele respinse din 8 județe, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea, contestațiile se pot depune până pe 10 mai.

Comunicare ca și inexistentă

Comunicarea deciziilor AFM în ceea ce privește dosarele de finanțare este extrem de proastă, în detrimentul total al potențialilor beneficiari. Aceștia ar trebui ca zilnic, timp de ani întregi, să acceseze site-ul AFM-ului. Chiar și în cazul fericit în care dosarul este aprobat, beneficiarul tot trebuie să se uite zilnic pe site-ul Administrației pentru că există un termen în care se poate semna contractul de finanțare. Iar anunțul tot pe site se face. De parcă AFM apelează la metode ca să-și crească traficul pe site.

Pe de altă parte, trebuie să cauți temeinic datele despre dosare, iar pentru a observa anunțul de pe pagina de gardă a instituției trebuie să fii foarte răbdător, pentru că apare mult mai târziu, după cele referitoare la Programul Rabla.

Întârziere cu repetiție

Casa Verde a avut încă două ediții, în 2010 și 2011. Cea din 2011 s-a prelungit până anul trecut, astfel că este foarte posibil ca și în acest an să se întâmple același lucru. Mai ales că AFM, deși are un excedent bugetar de invidiat, peste 2,7 miliarde de lei, nu se înghesuie să investească în proiecte de mediu. Principala sursă de finanțate a Fondului a fost timbrul de mediu, eliminat din luna februarie 2017, iar valoarea de restituit se ridică la 6,4 miliarde de lei. Mai mult, excedentul este binevenit pentru susținerea atingerii țintei de deficit bugetar, puternic amenințat de creșterile salariale.

Pentru programul din 2016 a fost alocată suma de 80 milioane de lei, pentru persoane fizice, după ce a fost suplimentată cu 20 milioane de lei, în urma succesului fulminant de la debutul programului, când oamenii s-au înghesuit să depună proiecte și au stat cu zilele la coadă. În cele din urmă, au fost depuse 12.028 proiecte, ce totalizează 72.439.599,49 lei. În ritmul de 2.100 de dosare la fiecare 6 luni, AFM va reuși să analizeze toate dosarele depuse în vreo trei ani. După aceea, beneficiarii mai trebuie să aștepte o perioadă bună de timp până la semnarea contractelor de finanțare, dacă ne luăm după ceea ce s-a întâmplat la precedenta ediție. Decontarea este deja mult prea departe în timp.

din aceeasi categorie