Acasă Analize Asta ne ”paște” și pe noi: băncile centrale din Cehia și Polonia au mărit dobânzile, ca să contracareze inflațiile

Asta ne ”paște” și pe noi: băncile centrale din Cehia și Polonia au mărit dobânzile, ca să contracareze inflațiile

de M G

Banca Centrală a Cehiei a majorat rata dobânzii mai mult decât estimau economiştii, în urma accelerării inflaţiei şi a înăspririi pieţei forţei de muncă, transmite Reuters, preluat de Agerpres. De asemenea, Comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Poloniei a majorat dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază, până la 5,75%, în timp ce economiştii se aşteptau la o creştere cu 50 de puncte de bază. Toate aceste decizii au fost luate pentru a contracara inflația, ajunsă la niveluri de două cifre. În România sunt exact aceleași circumstanțe: inflație de două cifre. Ceea ce înseamnă că și Banca Centrală a României va urma același parcurs ca și cele din Cehia și Polonia. Următoarea ședință de politică monetară a BNR este pe 10 mai 2022.

În Cehia, noua valoare reprezintă cel mai ridicat nivel al dobânzii din 1999. În plus, oficialii de la Praga au anunţat că la viitoarele reuniuni ar putea continua înăsprirea politicii monetare.

Din iunie 2021, Banca Centrală a Cehiei a demarat majorarea dobânzii, pe măsură ce a crescut inflaţia, care a redus încrederea consumatorilor şi a companiilor.

În martie, rata inflaţiei în Cehia a urcat la 12,7%, iar Banca Centrală se aşteaptă la un vârf de 15% în iunie, urmată de o scădere până în trimestrul trei din 2023, când ar urma să ajungă la ţinta de 2% plus/minus un punct procentual.

Guvernatorul Băncii Cehiei, Jiri Rusnok, a declarat că instituţia trebuie să acţioneze şi ar putea fi nevoită să ia măsuri suplimentare pentru a contracara inflaţia. „Dacă vrem să influenţăm aşteptările inflaţioniste, care sunt sub o presiune imensă, nu putem renunţa la noi majorări ale dobânzii”, a apreciat oficialul.

De asemenea, Banca Cehiei a înrăutăţit estimările pentru acest an, aşteptând acum un avans al economiei de doar 0,8%, faţă de 3% previzionat anterior.

Banca Națională a României (BNR) a început să crească dobânda – cheie din octombrie 2021. Atunci, de la 1,25%, dobânda a fost majorată la 1,5% pe an. Dobânda de politică monetară a crescut, în 8 luni, cu 240%! Prin 7 decizii succesive, BNR a majorat dobânda – cheie de la 1,25% (cât a fost de la începutul anului trecut, până pe 5 octombrie), până la 3%, potrivit hotărârii luată de Consiliul de Administrație pe 5 aprilie 2022. Decizia a fost luată după ce rata anuală a inflației a continuat să crească gradual în primele două luni din 2022, contrar previziunilor BNR, urcând la 8,35% în ianuarie și la 8,53% în februarie, de la 8,19% în luna decembrie 2021. În martie 2022, inflația a continuat să crească, până la 10,2%. Ceea ce presupune că BNR nu se va opri din creșterea dobânzii de politică monetară.

din aceeasi categorie