Acasă EconomieBanci & Asigurari Asfor și BRM deschid Bursa Lemnului

Asfor și BRM deschid Bursa Lemnului

de L M

Asociația Forestierilor din România (ASFOR) și Bursa Română de Mărfuri (BRM) au lansat Bursa Lemnului, când a avut loc și prima tranzacție cu lemn pe o platformă bursieră independentă din România. Reprezentanții Asfor au susținut că bursa este soluția pentru crearea corectă a prețului și asigurarea transparenței comerțului cu lemn, atât de necesare în această perioadă marcată de criza sanitară, energetică și război.

ASFOR, în calitate de reprezentant legitim al sectorului de exploatare forestieră și prelucrare primară a lemnului, a susținut constant necesitatea unei piețe independente, organizate și reglementate, de tip bursier, dedicate vânzării și achiziției de lemn și material lemnos, se arată într-un comunicat de presă al Asfor. „Comerțul liber, sigur și transparent, cu lemn și material lemnos este o condiție a dezvoltării corecte a sectorului, sector care contribuie în fiecare an cu 3,5% la PIB-ul României”, a declarat Cipria Muscă, președintele Asfor.

BRM este o instituție cu expertiză în organizarea piețelor de materiale de construcții (scândură, lemn fasonat, lemn pe picior etc.), având o infrastructură performantă pentru vânzarea-cumpărarea de mărfuri căreia i se adaugă o experiență și o reputație ce nu pot fi puse la îndoială, precizează comunicatul.

În acest context, ASFOR și BRM au semnat la 14 octombrie 2021 un Memorandum de înțelegere pentru realizarea unei platforme bursiere pentru vânzarea-cumpărarea lemnului și materialului lemnos. Cele două organizații au lucrat împreună și s-au angajat ca în primul trimestru al anului 2022 să lanseze, în cadrul BRM, ringul bursier al lemnului și produselor din lemn. Prin acțiunea lor, părțile au convingerea că funcționarea ringului bursier al lemnului și produselor din lemn din cadrul BRM va duce comerțul cu lemn și material lemnos la un nivel superior din perspective comerciale și etice, așa cum se întâmplă pe bursele din statele occidentale. „Pe BRM tranzacțiile vor fi transparente, eficiente, competitive și corecte. Informațiile privind piețele administrate de BRM sunt publice, iar corectitudinea și respectarea normelor etice sunt asumate prin reglementările interne ale bursei”, susține asociația.

„Tranzacțiile pe bursă au avantaje atât pentru vânzători, cât și pentru cumpărători. Negocierea prețurilor se face electronic sau prin licitație cu strigare. Clienții au la dispoziție cotațiile și prețurile de referință, contractele sunt garantate, facturarea și debitarea sunt electronice, iar ordinele sunt programate la tranzacționare în maximum șapte zile din momentul emiterii. Mai mult, pentru a veni în sprijinul participanților la piață, BRM poate oferi servicii de consultanță specializate”, precizează documentul.

Prima tranzacție cu lemn, de această dată lemn rotund, a fost vineri, 25 martie, industria lemnului arătându-se interesată de această oportunitate. Septimiu Stoica, președintele AGA al BRM, a ținut să precizeze că Bursa este pregătită să dezvolte acest domeniu, al lemnului, cu mult mai multe tipuri de contracte, care să răspundă cât mai fidel cerințelor industriei.

Pe de altă parte, Ciprian Muscă, președintele Asfor, consideră că prezența Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva pe ringul BRM ar fi un semnal puternic în ceea ce privește un comerț corect și transparent cu lemn, având în vedere că regia administrează mai mult de jumătate din pădurile României.

din aceeasi categorie