Acasă MediuDezvoltare Durabila ASFOR: Lemnul folosit în construcții contribuie la sechestrarea carbonului

ASFOR: Lemnul folosit în construcții contribuie la sechestrarea carbonului

de L M

Lemnul folosit în construcții va contribui la obținerea neutralității carbonului în 2050, așa cum s-a stabilit la nivelul Uniunii Europene, susține ASFOR. Resursele de care dispunem poate face ca România să devină una dintre primele state membre care să utilizeze această capacitate de sechestrare a carbonului.

Sectorul construcțiilor este responsabil pentru peste 35% din totalul deșeurilor și pentru 5-12% din totalul emisiilor din UE, potrivit planului de acțiune pentru economia circulară din 2020, se arată într-un comunicat de presă al ASFOR, asociație a forestierilor.

„UE arată limpede că produsele din lemn pot contribui la transformarea sectorului construcțiilor din sursă de emisii într-un absorbant de carbon. Promovarea produselor de stocare a carbonului este pe deplin compatibilă cu principiul neutralității tehnologice”, precizează comunicatul.

La începutul acestui an, Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) a Parlamentului European a lansat draftul raportului „O nouă strategie europeană pentru 2030 – Management durabil al pădurilor în Europa”. În document se vorbește despre „adoptarea unei abordări holistice care ia în considerare multifuncționalitatea pădurilor, inclusiv stocarea carbonului în biomasa forestieră și produsele din lemn” și „crearea unui cadru de reglementare care să recunoască amprenta de carbon mai mică a produselor forestiere în comparație cu materialele alternative”, atrage atenția asociația în comunicatul său.

ASFOR a promovat Programul „România verde în 10 pași” (https://asfor.ro/romania-verde) care cuprinde și măsuri de susținere a utilizării lemnului în construcții, cu posibilitatea de sechestrare a carbonului.

Unul dintre cei „10 pași” se referă la Programul „Construcții din lemn”, prin care autoritățile publice vor realiza case pasive din lemn și vor folosi minim 10% lemn în toate construcțiile realizate din fonduri publice. Mai este și Programul „Casa din lemn”, prin care persoanele fizice vor fi sprijinite financiar să realizeze construcții din lemn. Iar Programul „Construcții din lemn pentru o economie verde” ar putea ajuta persoanele juridice să fie sprijinite pentru a realiza sedii, spații tehnice, spații pentru comerț și producție din lemn. La acestea ar trebui să se aplice reducerea cotei TVA pentru lemnul utilizat în construcții la 5%.

„România are toate resursele – păduri, lemn, capacități de prelucrare, specialiști și școli – pentru a intra în plutonul fruntaș al țărilor care fac pași importanți pentru reducerea emisiilor de carbon în sectorul construcțiilor. Modificarea în acest sens a normativelor din construcții, precum și susținerea unor programe cum sunt cele prezentate, sunt pași relativ ușor de parcurs. Conjunctura europeană ne este favorabilă!”, completează comunicatul ASFOR.

din aceeasi categorie