Acasă Economie ArcelorMittal se gândeşte să închidă din furnale

ArcelorMittal se gândeşte să închidă din furnale

de GM

ArcelorMittal nu poate exclude posibilitatea închiderii temporare sau definitive de furnale în Europa, a afirmat Aditya Mittal, directorul financiar al celui mai mare producător mondial de oţel, transmite Dow Jones Newswires, preluat de Agerpres.

Reamintim, în România, ArcelorMittal deţine combinatele siderurgice de la Galaţi şi Hunedoara, precum şi două fabrici de ţevi, la Iaşi şi Roman, operatorul portuar Romportmet Galaţi şi divizia românească a ArcelorMittal Construction. Totodată, ArcelorMittal România este unul dintre acţionarii companiei mixte care vrea să construiască reactoarele 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă.

Criza datoriilor din Europa a afectat creşterea în regiune şi cererea de oţel. Recent, pentru a compensa declinul cererii de oţel în Europa, ArcelorMittal a decis să închidă definitiv furnalele de la Liege (Belgia) şi Madrid (Spania). În cazul facilităţilor din Franţa, ArcelorMittal a oprit producţia la furnalele de la Florange şi Lorraine încă din toamna lui 2011. În Luxemburg, ArcelorMittal a oprit producţia la Schifflange, iar producţia facilităţilor de la Rodange a fost redusă.

Aditya Mittal a afirmat că, deşi cererea în Europa este mai slabă decât s-a estimat anterior, compania nu şi-a modificat planul de optimizare a activelor, ce prevede economii de un miliard de euro până la sfârşitul acestui an. “Nu schimbăm şi nu extindem programul nostru de optimizare a activelor din cauza situaţiei din 2012. Acest plan la care ne-am angajat, ce prevede economii de un miliard de euro, va fi menţinut şi credem că, pe termen mediu, este suficient pentru a ajusta producţia noastră la nivelul cererii din Europa”, a afirmat Aditya Mittal, adăugând că în Europa au fost închise nouă din cele 25 de furnale ale ArcelorMittal.

Profitul ArcelorMittal, cel mai mare producător mondial de oţel, a scăzut în trimestrul 2 din 2012 cu 28%, deoarece criza din zona euro a afectat cererea, iar preţurile au scăzut. În perioada aprilie-iunie 2012, ArcelorMittal a înregistrat un profit înainte de plata dobânzilor, impozitelor, includerea deprecierii şi a amortizării de 2,4 miliarde de dolari, faţă de 3,4 miliarde de dolari în perioada similară din 2011. Analiştii estimau un profit de 2,1 miliarde de dolari.

“Condiţiile de pe pieţe au fost foarte dificile în prima jumătate a anului, într-adevăr mult mai dificile decât ne-am aşteptat”, a declarat Lakshmi Mittal, patronul companiei. “Deşi economia mondială rămâne fragilă, ne aşteptăm ca, în viitor, condiţiile operaţionale să rămână în mare măsură similare cu cele din prima jumătate a anului”, a mai spus Mittal.

Cererea pentru oţel pe plan mondial ar urma să încetinească la 3,6% anul acesta, de la 5,6% în 2011, în timp ce în Europa ar putea fi un declin de 1,2%.

De remarcat, în România ArcelorMittal a întâmpinat unele greutăţi. Deşi unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrică din ţară, ArcelorMittal n-a mai beneficiat de tarife bune la electricitate, cu efect în competitivitatea produselor sale. Mai mult, Comisia Europeană anchetează dacă, atâta timp cât a primit curent electric de la cel mai ieftin producător intern, Hidroelectrica, compania nu a beneficiat de un ajutor de stat ilegal. Dacă se va dovedi că a fost vorba de ajutor de stat, ArcelorMittal va trebui să returneze sumele către Hidroelectrica, valoarea acestora putând atinge zeci de milioane de euro.

În aceste condiţii, este posibil ca, printre furnalele ce vor fi oprite de ArcelorMittal să fie şi din România!

din aceeasi categorie