Acasă MediuDezvoltare Durabila ANRE: Dezorganizarea sistemului centralizat de încălzire, problemă critică

ANRE: Dezorganizarea sistemului centralizat de încălzire, problemă critică

de A

calotaDezorganizarea sistemului centralizat de încălzire în marile orașe din România, inclusiv în Capitală, reprezintă o problemă critică pentru care, deocamdată, nu se întrevede o soluție la nivel național, a declarat, marți, vicepreședintele Agenției Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă.

”Degradarea și dezorganizarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termică din marile orașe ale României, începând cu Capitala, este una din marile probleme. O problemă critică pentru care, deocamdată, nu se întrevede o soluție la nivel național. Lucrăm, împreună cu Parlamentul și cu Guvernul pentru un cadru legislativ care să încurajeze mai puternic investițiile în modernizarea și eficientizarea sistemelor din marile orașe”, a precizat Calotă.

De asemenea, acesta a vorbit și despre lipsa de continuitate a unor programe naționale în domeniul eficienței energetice și despre lipsa de sprijin a unor programe sectoriale sau a unor măsuri de dezvoltare a pieței de servicii energetice.

ANRE reduce tarifele Transelectrica

Comitetului de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat în şedinţa de luni noile tarife zonale aferente serviciului de transport pentru introducerea de energie electrică în reţea şi a tarifului mediu de introducere a energiei electrice în reţea, practicate de operatorii economici din cadrul sectorului energiei electrice.

“Reducerea tarifelor TG (componenta de introducere a energiei electrice în rețea, n.r.) în funcție de zonă cu până la 8,93 lei/MWh va conduce la o scădere a prețului mediu de tranzacționare pe piața angro de energie cu circa 4-5 %, precum și la creșterea oportunităților de export pentru producătorii români de energie electrică”, a informat ANRE, printr-un comunicat.

Reprezentanţii autorităţii subliniază însă că această măsură va avea un efect nesemnificativ asupra prețurilor la consumatorii finali, întrucât tarifele de extracție din rețea trebuie ajustate în așa fel încât să poată fi asigurată acoperirea costurilor justificate ale Transelectrica SA, transportatorul naţional de energie.

“Având în vedere recomandările ACER privind orientările referitoare la tarifele de transport plătite de producătorii de energie electrică, ANRE a elaborat prezentul Ordin de modificare a Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 53/2013, astfel încât tariful de transport – componenta de introducere a energiei electrice în reţele TG să acopere numai costul marginal pe termen scurt, şi anume suma dintre costul marginal datorat consumului propriu tehnologic din reţeaua electrică de transport şi costul marginal datorat congestiilor din reţeaua electrică de transport”, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, tariful de transport – componenta de introducere a energiei electrice în reţele TG va fi diferită pe zone tarifare diferite, în funcţie de impactul pe care îl are introducerea energiei electrice în nodurile reţelei electrice.

De asemenea, costul mediu al transportului, determinat ca diferenţă dintre venitul reglementat şi costul marginal total al transportului, se recuperează integral prin tariful de transport- componenta de extragere a energiei electrice TL.

“În urma consultării publice şi, ulterior, a dezbaterii publice cu operatorii economici a rezultat ca fiind necesară introducerea prevederii exprese în cadrul ordinului de aprobare a tarifelor a obligaţiei de actualizare a preţurilor ferme precizate în contractele încheiate pe piaţa de energie electrică, potrivit prevederilor Regulamentului privind modalităţile de încheiere a contractelor bilaterale de energie electrică prin licitaţie extinsă şi negociere continuă şi prin contracte de procesare, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 78/2014 şi ale Regulamentului privind cadrul organizat de tranzacţionare pe piaţa centralizată cu negociere dubla continuă a contractelor bilaterale de energie electrică, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 49/2013, astfel încât acestea să reflecte reducerea tarifului de transport – componenta de introducere a energiei electrice în reţele”, se mai arată în comunicat.

din aceeasi categorie