ANRE ar putea “produce” anul acesta peste 600 milioane de lei
august 30, 2019
În primul semestru al anului, Autoritatea Nţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a încasat, din toate taxele, aproape 350 milioane de lei, a anunţat Radu Bădiță, secretar general al Autorităţii, la o întâlnire cu presa. Pe de altă parte, anul trecut, din amenzi, ANRE a încasat circa 12 milioane de lei, bani ce intră în conturile statului.
“ANRE a avut încasări totale de 349 milioane lei la finele lunii iunie. Suma include și contribuția de 2% aplicată pe cifra de afaceri a companiilor licențiate. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a estimat venituri totale de 606,6 milioane lei pentru 2019”, a declarat Radu Bădiţă.
Contribuţia anuală de 2% din cifra de afaceri a tuturor companiilor din energie licențiate de ANRE a fost introdusă prin OUG 114/2018. S-a apreciat, inițial, în baza unor calcule, că la ANRE ar urma să se strângă peste 2 miliarde de lei, însă, urmare a introducerii mai multor excepţii, prin OUG 19/2019, încasările se reduc substanțial.
Potrivit declaraţiilor anterioare, ANRE ar urma să folosească aceşti bani pentru sporirea eficienţei energetice a clădirilor proprietate publică a statului.
Reamintim, Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor a aprobat aprogarea articolului din OUG 114 privind eliminarea contribuției de 2% aplicată pe cifra de afaceri a companiilor licențiate de ANRE. Comisia de Buget, Finanţe a Camerei a amânat luarea unei decizii. Se pare că abrogarea unor articole din OUG 114/2019 ce fac referire la taxare ar induce scăderea veniturilor bugetare, ceea de ar majora deficitul bugetar, iar Bruxellesul ar putea declanşa mecanismul de deficit excesiv împotriva României.
ANRE aduce bani la buget. Din amenzi
În anul 2018, activitatea de control desfășurată de ANRE a vizat, cu prioritate, marii operatori din domeniul energiei și gazelor naturale (distribuitori, furnizori, operatori de transport, producători). Anul trecut, încasările din amenzile aplicate acestora s-au cifrat la aproximativ 12 milioane de lei.
Potrivit datelor Autorității, la operatorii mari din domeniul energiei, s-au efectuat 250 acțiuni de control și s-au aplicat 276 de amenzi în valoare de 4.008.000 lei. La marii operatori din domeniul gazelor naturale, inspectorii ANRE au efectuat 356 controale, au aplicat 312 amenzi, în valoare de 7.955.000 lei.
Și în primul semestru al anului în curs au fost vizați, cu prioritate, tot operatorii mari din energie: 137 acțiuni de control, 165 amenzi în valoare de 1.869.000 lei, precum și cei din domeniul gazelor naturale – 106 acțiuni, 58 amenzi în valoare de 1.675.000 lei.
Astfel, 49 operatori licențiați au primit sancțiuni contravenționale rămase definitive. O amendă record a primit E-Distribuție Banat – 500.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Standardului de performanță pentru asigurarea serviciului de distribuție a energiei electrice, respectiv asigurarea echipei de intervenție în minimum de timp legal în cazul întreruperilor neplanificate: 8 ore în mediul urban, 18 ore în mediul rural.
O amendă de 200.000 lei a primit Distrigaz Sud Rețele pentru încălcarea obligațiilor privind elaborarea și transmiterea studiului tehnico-economic în vederea finanțării lucrărilor pentru realizarea obiectivelor necesare racordării, precum și încălcarea Standardului de performanță pentru serviciul de distribuție privind înregistrarea, cu număr unic, fiecare sesizare, reclamație, solicitare. Compania a mai primit 2 amenzi anul trecut, de 25.000 lei și 15.000 lei, pentru încălcarea Standardului de performanță pentru serviciul de distribuție: nu a asigurat obținerea autorizației de construcție în termenul legal de 90 de zile de la încheierea contractului de racordare și nu a transmis răspuns în 30 de zile la o solicitare referitoare la accesul la rețeaua de distribuție.
Pentru încălcarea obligației producătorilor de energie electrică de a oferta public și nediscriminatoriu pe piața concurențială întreaga cantitate de energie electrică disponibilă au fost amendate Hidroelectrica – 150.000 lei, OMV Petrom – 150.000 lei, Nuclearelectrica – 300.000 lei. Hidroelectrica a mai încasat o amendă de 25.000 lei pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile privind realizarea de noi capacități energetice, precum și retehnologizarea celor existente, care trebuie să se desfășoare pe bază de autorizații de înființare.
ANRE a aplicat amenzi de câte 50.000 lei Alpiq Romindustries, KDF Energy, Energy Distribution Services pentru sistrarea livrării cantității de energie aferentă unor contracte. Pe motiv că nu a întocmit și transmis ANRE un raport privind cantitățile și prețurile gazelor naturale tranzacționate și/sau serviciile prestate, WIEE România a încasat o amendă de 50.000 lei.
De remarcat că, în primul semestru al anului în curs, ANRE a soluționat 4884 petiții, formulate de persoane fizice și juridice, înregistrându-se o creștere cu 33% comparativ cu semestrul I al anului trecut.
Potrivit reprezentanților ANRE, principalele probleme identificate în cadrul petițiilor au fost legate de facturarea energiei și gazelor de către furnizorii impliciți, activarea cu întârziere a contractelor de furnziare, probleme rezultate în urma procesului de schimbare a furnizorului, întârzieri la racordări și extinderi la sistemul de distribuție, facturarea energiei termice în cadrul asociațiilor de proprietari, calitatea și continuitatea serviciului de distribuție a energiei electrice/termice.