Acasă EconomieIndustrie ANEIR acuză sabotaj la programul de promovare a exporturilor

ANEIR acuză sabotaj la programul de promovare a exporturilor

de A

export importProgramul de promovare a exporturilor (PPE) este sabotat de către funcţionarii din Ministerul Economiei, iar firmele care nu mai pot participa la târguri rămân fără comenzi, fiind obligate să trimită angajaţii în şomaj, riscând falimentul, atrag atenţia reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). În acelaşi context, patronatele şi asociaţiile profesionale îi solicită premierului Dacian Cioloş să demită conducerea Ministerului Economiei.

„Cazul târgului de la SIAL Paris, unde România a fost umilită de funcţionarii Ministerului Economiei, este o picătură din oceanul de incompetenţă şi superficialitate al tehnocraţilor din conducerea respectivului minister, care au destabilizat Programul de promovare a exporturilor (PPE) pe acest an, motiv pentru care în numele patronatelor şi asociaţiilor profesionale solicităm primului-ministru să demită conducerea Ministerului Economiei. Totodată, solicităm intervenţia organelor de cercetare penală pentru anchetarea celor care au sabotat derularea PPE. Deşi există un interes major din partea firmelor exportatoare să participe la târgurile şi misiunile economice externe pentru promovarea ofertelor de export, deşi în bugetul de stat s-au alocat sumele necesare pentru finanţarea lor, reprezentanţii Ministerului Economiei şi ai Autorităţii Naţionale pentru Achiziţii Publice nu au reuşit din luna mai (când a apărut noua lege a achiziţiilor) până în prezent să identifice soluţiile necesare pentru derularea corespunzătoare a PPE, fiind ratate aproape 50% din acţiunile externe de promovare”, se arată în comunicatul ANEIR.

Potrivit patronatelor şi asociaţiilor profesionale, „din cauza indolenţei şi lipsei de profesionalism şi a superficialităţii demnitarilor ministeriali, imaginea României este grav afectată pe plan extern, iar firmele care nu mai pot participa la târguri rămân fără comenzi, fiind obligate să trimită angajaţii în şomaj, riscând falimentul”.

„Aceiaşi demnitari tehnocraţi din conducerea Ministerului Economiei au reuşit şi alte două contra-performanţe: să destabilizeze funcţionarea Departamentului de Comerţ Exterior (prin desfiinţarea sa în urmă cu o lună) şi blocarea reţelei de consilieri economici externi ai României (plecările la posturile respective fiind sistate de la instalarea noii echipe ministeriale)”, susţine asociaţia.

ANEIR este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi nonprofit, membrii asociaţiei sunt mari firme producătoare – exportatoare, case de comerţ exterior, bănci, firme şi uniuni ale transportatorilor internaţionali, asociaţii profesionale, asociaţii ale firmelor străine în România, burse.

din aceeasi categorie