Acasă MediuDezvoltare Durabila Alte completări la timbrul de mediu

Alte completări la timbrul de mediu

de L M

poluare autoÎn ajunul Crăciunului, Ministerul Mediului a postat, spre consultare publică, setul de acte normative necesare pentru calcularea și restituirea sumelor din taxa de primă înmatriculare, sub toate formele sale, până la apariția timbrului de mediu. De remarcat, aceste proceduri trebuiau să fie adoptate până la jumătatea lunii octombrie, astfel că noii proprietari de mașini mai au de așteptat ca să li se restituie sumele plătite în plus.

Autorități române au trebuit să adică modificări în lanț la legislația privind taxa de primă înmatriculare a autovehiculelor, introdusă la momentul aderării țării noastre la UE, ca măsură împotriva unei preconizate avalanșe de mașini vechi și poluante din vestul Europei. Ultima, de fond, a fost operată prin OUG nr. 9/2013, prin care s-a introdus timbrul de mediu în locul celorlalte forme de taxare a poluării provenite de la mașini, modificată din nou prin OG nr. 40/2015, publicată în Monitorul Oficial pe 31 august 2015. Prin această ordonanță, s-a reglementat regimul fiscal aplicabil restituirii, pe cale administrativă, a sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, actualizate cu indicele preţurilor de consum, precum şi calculul dobânzilor până la data plăţii integrale. Potrivit actului normativ, în termen de 45 de zile ar fi trebuit adoptate normele de aplicare.

Cea mai importantă reglementare ce nu putea fi aplicată prin OG nr. 40/2015 se referă la restituirea diferenței între taxele anterioare și timbrul de mediu, pentru că, până atunci, se restituia integral taxa plătită. În cele din urmă, acest principiu a fost modificat de autorități, pentru că erau puse în situația de a returna foarte mulți bani, așa că s-a preferant varianta ”compensării” între taxă și timbru.

Astfel, prin Ordinul pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor prevăzute la art. 7, 9 şi 12 din OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a sumelor stabilite de instanţele de judecată prin hotărâri definitive se rezolvă problema restituirilor sumelor plătite în plus.

”Calupul”de acte normative este completat cu alte două ordine ce vin în ajutorul aplicării legislației actuale, unul cu relevanță pentru hotărârile judecătoreşti devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015, pentru care există un alt act normativ expres.

 

din aceeasi categorie