Acasă MediuDezvoltare Durabila Altă modificare a bugetului Fondului pentru Mediu

Altă modificare a bugetului Fondului pentru Mediu

de L M

Fondul pentru Mediu a suferit încă o rectificare bugetară pentru anul 2019, în scopul asigurării sumelor necesare pentru demararea unor programe noi, precum și pentru restituirea taxei auto. Interesant este faptul că unul dintre noile programe se referă la sistemele de încălzire centralizată, programe ce ar urma să se desfășoare în perioada timp de 8 ani, până în 2027. Cum întreaga sumă este de 400 milioane de lei, rezultă că, în medie, pe an, statul alocă aproape 11 milioane de euro pentru radeți.

Cu bani de la Fondul pentru Mediu va fi demarat Programul multianual de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea şi extinderea sau înfiinţarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităţilor,numit Programul Termoficare, suma alocată fiind de 400 milioane lei. „Programul este implementat în perioada 2019-2027 de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin actualizarea Programului <Termoficare 2006-2020 căldură şi confort> şi va finanţa proiecte de investiţii noi şi proiecte aflate în derulare. Sumele provin din tranzacționarea, de către statul român, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului.

O noutate o reprezintă lansarea programului de finanțare a proiectelor de investiții în instalații de tratare și reciclare a deșeurilor, realizate de către operatori economici, în vederea punerii în aplicare, de urgență, a obiectivelor cuprinse în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, pentru care s-a alocat suma de 180 milioane lei”, precizează documentul. „Este vorba despre proiectul meu de suflet, acela de a porni, cu adevărat, motoarele industriei de reciclare, la noi în țară, pentru a transforma România dintr-o societate a risipei într-una a reciclării. Astăzi am alocat fondurile necesare pentru viitorul program de finanțare a proiectelor de investiții în instalații de tratare și reciclare a deșeurilor. Mai multe detalii despre acest nou program veți afla foarte curând”, a explicat viceprim-ministrul Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

Pentru derularea procedurilor de elaborare a studiilor de fezabilitate, pentru inițierea demersurilor necesare exproprierii terenurilor pe care se află depozitele de deșeuri industriale, în scopul efectuării lucrărilor de închidere și ecologizare a depozitelor de deșeuri a fost alocată suma de 20 milioane lei.

Totodată, a fost suplimentat bugetul alocat Programului Rabla Plus pentru persoanele juridice, cu suma de 20 milioane lei. „Este, de departe, cel mai bun an pentru acest program! Dacă luna trecută am suplimentat suma pentru persoane fizice cu 15 milioane lei, fiind prima dată în istoria programului când bugetul se epuizează, iată că același lucru s-a întâmplat și în cazul persoanelor juridice. Mă bucur sincer că politica noastră de stimulare a eco-mobilității dă rezultate”, a precizat ministrul Mediului, potrivit comunictului.

Iar pentru restituirea taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și a timbrului de mediu pentru autovehicule au mai fost alocate 135 milioane lei. „Românii care au plătit aceste taxe nu au nicio vină că ele nu au fost făcute cum trebuie de la bun început și chiar dacă nu am participat la elaborarea niciuneia dintre variante, sunt hotărâtă ca toți cei vizați să-și primească banii înapoi, până la ultimul leu”, a explicat viceprim-ministrul Gavrilescu.

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri bugetul rectificat pe anul 2019 al Fondului de Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

„Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi un proiect de hotărâre de la Ministerul Mediului privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 al Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu rectificat. Ştiţi foarte bine că am avut mai multe hotărâri de guvern în ultima perioadă în legătură cu acest subiect, pentru că bugetele Fondului de Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu au fost suplimentate de-a lungul timpului, inclusiv la recenta rectificare bugetară, şi acum, practic, se trece în actul normativ privind bugetul de venituri şi cheltuieli, se trec toate sumele care au fost furnizate fie din Fondul de Rezervă Bugetară, despre care am vorbit la vremea respectivă, fie prin rectificarea bugetară”, a declarat Nelu Barbu, la Palatul Victoria.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat că în bugetul de venituri şi cheltuieli rectificat al Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu au fost menţionate sumele necesare finanţării mai multe programe.

„Sumele necesare pentru finanţarea Programului multianual de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizare şi extinderea sau înfiinţarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităţilor (…) cu suma de 400 de milioane de lei; asigurarea sumelor necesare pentru restituirea taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi a timbrului de mediu pentru autovehicule cu 135 de milioane de lei (…); suplimentarea programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi prin promovarea vehiculelor nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, Rabla plus, cu suma 20 de milioane de lei; derularea procedurilor de elaborare a a studiilor de fezabilitate pentru iniţierea demersurilor necesare exproprierii terenurilor pe care se află depozite de deşeuri industriale tot cu suma de 20 de milioane de lei”, a detaliat Nelu Barbu. AGERPRES/ (A – autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu)

din aceeasi categorie