Acasă Economie ALRO Slatina a împlinit 55 de ani

ALRO Slatina a împlinit 55 de ani

de M G

Compania Alro a investit peste 700 de milioane de dolari de la privatizarea sa, în anul 2002, şi are în prezent o cifră de afaceri care depăşeşte 600 de milioane de dolari, se arată într-un comunicat de presă.

„Alro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, aniversează 55 de ani. Unul dintre pilonii economiei româneşti, compania Alro a investit peste 700 de milioane dolari de la privatizare şi are în prezent o cifră de afaceri de peste 600 milioane dolari, peste 4.000 de angajaţi, iar de activitatea sa şi a industriei aluminiului depind indirect alte peste 20.000 de locuri de muncă, iar compania are contribuţii anuale de peste 30 milioane dolari la bugetul de stat şi la cele locale”, precizează compania.

În ultimele cinci decenii, Alro a produs mai mult de 10 milioane tone de aluminiu electrolitic şi 11 milioane tone de aluminiu turnat. Compania deţine în prezent peste 7 brevete proprii.

Alro publică marţi Raportul Consolidat de Sustenabilitate pentru anul 2019, în care evidenţiază că investiţiile totale realizate în ultimii ani au condus la obţinerea unei eficienţe energetice de 99% pentru tehnologia utilizată în secţia electroliză şi emisii sub media europeană, plasând, astfel, Alro în topul companiilor cu impact scăzut asupra mediului.

Alro produce aluminiu din anul 1965 şi are în prezent două divizii, Aluminiu Primar şi Aluminiu Prelucrat.

„Prin investiţii constante în tehnologie, Alro a ajuns la o producţie de 265.000 de tone de aluminiu electrolitic pe an şi o capacitate de 325.000 de tone de aluminiu turnat pe an, producând şi aproximativ 100.000 de tone pe an de produse laminate plate”, se mai arată în comunicat.

Gheorghe Dobra, directorul general al Alro Slatina, a declarat că modernizarea instalaţiilor de producţie şi implementarea tehnologiilor inovatoare au dus la realizări notabile iar un exemplu este faptul că producţia de aluminiu electrolitic realizată până în 1989 poate fi realizată astăzi cu doar jumătate din mijloacele de producţie disponibile în acel moment, la un cost mult mai mic şi cu o mai mare grijă faţă de mediul înconjurător.

„Investiţiile în capacitatea de producţie, în eficientizarea resurselor utilizate şi în pregătirea angajaţilor sunt parte a culturii companiei şi pot fi regăsite atât în portofoliul de produse cu valoare adăugată, în brevetele de invenţii proprii, în certificările obţinute, cât şi în încrederea de care ne bucurăm din partea partenerilor şi clienţilor”, a spus Gheorghe Dobra.

„Alro a implementat constant programe de eficienţă energetică şi a aplicat principii ale economiei circulare în activitatea sa şi a crescut cantităţile de deşeuri de aluminiu reciclate şi retopite, având o Eco-topitorie cu o capacitate de 35.000 de tone, care reintroduce aluminiul în circuitul de producţie cu un consum de energie cu aproximativ 95% mai mic comparativ cu tehnologia primară (prin electroliză). Astfel, Compania a accesat fonduri nerambursabile pentru creşterea rentabilităţii şi dezvoltării de noi produse în valoare de peste 115 milioane RON, proiectele fiind finalizate în 2019”, se mai arată în comunicat.

Prin programele de investiţii şi de aliniere la normativele locale şi europene, compania a redus emisiile PFC cu peste 98% comparativ cu anul 2002 şi de peste 39 de ori comparativ cu anul 1990, iar, deşi este unul dintre marii consumatori de energiei electrică din România, Alro are o eficienţă energetică de 99% pentru tehnologia din electroliză datorită investiţiilor realizate.

Contribuţiile companiei la bugetul de stat şi la bugetele locale în 2019 au fost de aproape 130 milioane de lei (peste 30 milioane de dolari).

„Indiferent de condiţiile mediului de afaceri, de provocările cadrului legislativ sau cele ale evenimentelor neprevăzute, Alro s-a dezvoltat într-unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa şi într-una dintre cele mai mari companii din România, rămânând un pilon pentru comunităţile locale şi economia naţională”, a declarat, la rândul său, Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro.

Pe de altă parte, la debutul acestei crize sanitare, Alro a donat 400.000 de lei către Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, 25.000 de lei către Crucea Roşie Română, Olt şi 18.000 de lei către Asociaţia Internaţională de Poliţie din România, Olt. Grupul a sprijinit şi Spitalul Fundeni Bucureşti cu 30.000 de lei pentru achiziţionarea de echipamente de testare pentru personalul medical şi pacienţi.

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Acţiunile Alro au fost listate la Bursa de Valori Bucureşti din octombrie 1997, în urma acestei decizii devenind prima companie din industria aluminiului prezentă în cei doi indici BET şi BET-TR.

din aceeasi categorie