
Alfredo DURANTE MANGONI
În marja celei de-a XXXVI-a ediții a Conferințelor FOCUS ENERGETIC, cu tema ”Provocările iernii 2021 – 2022 pentru sistemul energetic național”, Excelența Sa domnul Ambasador al Italiei la București, Alfredo Durante Mangoni, a contribuit la dezbateri printr-o intervenție în scris (vezi – interventie ES dl Ambasador Alfredo Durante Mangoni). Intervenția domniei sale se referă la România și Italia, în cadrul Uniunii Europene.
”De la sosirea mea în urmă cu patru luni, am recunoscut trăsătura echilibrată a matricei energetice a României. Mixul bazat pe hidrocarburi, hidroenergie, energie nucleară, eoliană și cărbune este printre cele mai echilibrate din statele membre ale Uniunii Europene.
Italia împărtășește împreună cu România opinia că gazul natural va fi inclus ca sursă de tranziție energetică în procesul de decarbonare. La ultimul Consiliu European extraordinar al Energiei, ministrul Cingolani a evidențiat sistemul național de stocare a gazelor reglementate, a cărui capacitate este alocată printr-un proces de licitație. Acest lucru a permis țării mele să mențină un nivel de reaprovizionare a rezervelor semnificativ mai mare decât media UE.
De aceea suntem în favoarea unor reguli pentru gestionarea depozitelor, care să poată defini modalități operaționale armonizate la nivelul UE, ținând cont și de modelul italian.
Pe de altă parte, Italia este convinsă de necesitatea investițiilor pentru dezvoltarea tehnologiilor de stocare sezonieră a energiei electrice, pentru a promova în sistemul energetic european integrarea și optimizarea energiei produse din surse regenerabile.
Cu sprijinul partenerilor din UE precum Franța, Spania și alții, Italia a înaintat propunerea de achiziție colectivă de gaze naturale, utilizarea coordonată a rezervelor naționale și mai multe interconexiuni între rețelele și piețele energetice.
Permiteți-mi să subliniez povestea de succes a TAP (n.r. – gazoductul Trans Adriatic Pipeline), conducta Trans-Adriatică, singurul proiect din UE prin care s-a reușit într-un mod remarcabil diversificarea rutelor și surselor de aprovizionare cu gaze naturale în ultimii ani, într-un mod substanțial. De la 1 ianuarie 2021 până la sfârșitul lunii septembrie, Italia a importat 4,88 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan, prin intermediul TAP.
Cooperare energetică bilaterală
Acum revin la situația din România și la modul în care poate coopera Italia.
Companiile italiene sunt active de mult timp în domeniile energiilor nucleare și regenerabile și, recent, și în distribuție. Sunt pregătite să sprijine dezvoltarea de noi centrale electrice, care să compenseze penuria pe care am putea-o experimenta în viitorul apropiat, din cauza procesului de decarbonare. Acestea dețin un know-how puternic și capabilități tehnologice, care permit Italiei să fie un partener de încredere pentru România.
Observații și sugestii finale
Preocupările pentru iarna care vine, în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, sunt centrale în discuția de astăzi.
Chiar și dincolo de iarnă, criza schimbărilor climatice aduce un grad ridicat de imprevizibilitate meteorologică, ce, la rândul său, afectează sistemul energetic.
Instrumentele disponibile la nivelul UE pentru a contracara/atenua astfel de fenomene se concentrează pe investiții care vizează creșterea rezilienței sistemului, prin digitalizare și decarbonare.
În acest context, este important ca autoritățile române să se angajeze mai hotărât pentru a crea un cadru de cooperare cu operatorii privați, previzibil și favorabil, pentru a maximiza oportunitățile tranziției energetice.
Italia este partenerul României pe piața energetică prin investiții importante. Pentru a menține acest ritm, este nevoie ca spiritul de colaborare să fie din ce în ce mai puternic. Măsurile recente adoptate de Parlament nu par să meargă în această direcție. Sperăm ca viitorul Guvern să arate angajamentul de a găsi o soluție conformă cu standardele și liniile directoare ale UE.